Felhívás!

Ritka kétfejű kígyót találtak az Egyesült Államokban

Ritka kétfejű kígyót találtak az Egyesült Államokban Külföld

A New Jersey állam erdejében felfedezett csörgőkígyónak két teljesen kifejlett, egymástól függetlenül működő feje van, a tudósoktól a Double Dave nevet kapta.

A különleges kígyót a múlt hónapban fedezték fel a Herpetological Associates-csoport környezetvédői, akik veszélyeztetett és fenyegetett hüllők vizsgálatával foglalkoznak – írja a The Guardian.

A Double Dave elnevezést az őt felfedező környezetvédőkről kapta. A 20–25 centi hosszú gödörkés fejű viperának két teljesen kifejlett feje van, ami azt jelenti, hogy négy egészséges szemmel és két villás nyelvvel rendelkezik.

Schneider elmondása szerint Double Dave két feje egymástól függetlenül működik, és egy ilyen élőlénynek a lassú mozgása miatt nehéz lenne a vadonban túlélnie, mert könnyű prédát jelent a ragadozóknak.

A kétfejű kígyók egyik feje gyakran fejlettebb a másiknál, és a két fej általában egymással harcol az ételért, anélkül hogy észrevenné, minden táplálék végül ugyanabba az emésztőrendszerbe érkezik.

Az egynél több fejű állapot policefália néven ismert, és nagyjából ugyanúgy alakul ki, mint az összenőtt ikrek esetében: az embrió megkezdi egypetéjű ikrekké való osztódását, de megáll, mielőtt teljesen szétválna.

A kétfejű állatokat sok kultúrában a katasztrófa hordozójának tekintik, így gyakran megjelentek a mitológiában is. Annak ellenére, hogy ritkák – százezer vadon született kígyóból körülbelül egy ilyen jön világra –, a kétfejű kígyók viszonylag gyakran fordulnak elő a természetben. Az utóbbi hetekben egy másik kétfejű vipera is bekerült a hírekbe, melyről Bali Tabanan üdülőhelyén készült felvétel.

Egy Tom és Jerry névre keresztelt kétfejű kígyót 2018-ban még turnéra is vittek. A tizenhét éves kaliforniai királysikló a svájci Villeneuve városában rendezett hüllő expó egyik sztárattrakciója volt.

A Virginiában a tavalyi évben felfedezett, szintén két fejű rezesfejű mokaszinkígyó hírét azonnal felkapta a sajtó. A róla gondoskodó viperatenyésztő, Cooper Sallade elmondása szerint a hüllőre irányuló rendkívüli médiafigyelem miatt hatalmas volt rajta a nyomás, hogy életben tartsa.

A kígyót végül mesterségesen kellett etetnie, mert egyik feje sem volt olyan fejlett, hogy magától táplálkozzon, de az erőfeszítések ellenére a hüllő néhány hónap alatt elpusztult.

A csekély túlélési esélyei miatt Double Dave fogságban nevelkedik a Herpetological Associates-csoportnál. „Gondoskodni fogunk róla” – mondta Schneider.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.