Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pusztító vihar söpört végig Európán, több százezren maradtak áram nélkül

Pusztító vihar söpört végig Európán, több százezren maradtak áram nélkül Külföld

Erős vihar söpört végig Európán hétfőre virradó éjjel, 100 km/órás sebességet meghaladó széllökésekkel.

Németországban halálos áldozata is van a kontinensen északnyugat felől délkeleti irányban átszáguldó viharnak. A Dortmundhoz közeli Bestwignél egy 47 éves férfi akkor halt meg, amikor autójára menet közben rázuhant egy fa.

Az összes vonatot leállították Észak-Rajna-Vesztfáliában, a sínek több helyen járhatatlanná váltak. Fennakadások keletkeztek a közúti és a légi közlekedésben is, több német tartományban.

Európa más országaiban is pusztított a vihar. Belgiumban az épületekben és a közművekben is komoly károk keletkeztek.

Hirdetés
Hirdetés

Lengyelországban négyszázezer háztartás maradt áram nélkül

Közel négyszázezer háztartás maradt áram nélkül a hét végi viharok után Lengyelországban, az erős szél okozta károk miatt a tűzoltókat mintegy 5600 alkalommal riasztották, öt ember megsérült – közölték hétfő reggel a lengyel hatóságok.

A lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) honlapján közölt adatok szerint az ítéletidő a dél-lengyelországi vajdaságokban okozta a legtöbb kárt.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint csak vasárnap több mint 18 ezer tűzoltó vett részt a mentésben. Aznap a viharos szél 676 épületet rongált meg, közülük 424 lakóházat. Száz épület tetőszerkezetét teljesen leszaggatta a vihar.

Az egyik tűzoltósági beavatkozás során a dél-lengyelországi Opolei vajdaságban egy fa rádőlt egy tűzoltóautóra, teljesen üzemképtelenné téve a járművet. A hatfős személyzetből ketten megsérültek, kórházban ápolják őket.

Az országos meteorológiai szolgálat hétfőre is adott ki figyelmeztetést, a dél-lengyelországi vajdaságokban az óránkénti 115 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Csehországban 125 km/órás szelet mértek

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban is a vasárnap késő éjjel az országon átvonuló rendkívüli erejű szélvihar következtében.

A legnagyobb áramszolgáltató, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) az ország 14 régiója közül tízben energetikai vészhelyzetet hirdetett. Sona Holingerová, a CEZ szóvivője szerint éjfél körül mintegy 320 ezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás.

Csak a nagyfeszültségű vezetékek több mint 300 helyen sérültek meg. A javításuk már folyamatban van, de a CEZ a lakosság türelmét kérte. A kisebb áramszolgáltatók is vezetékszakadásokról és áramkimaradásokról számoltak be.

A Csehországon vasárnap késő este átvonuló szélvihar sebessége az ország nyugati és déli, valamint morvaországi részén volt a legerősebb, helyenként elérte az óránkénti 120-125 kilométeres sebességet, ami már orkánnak minősíthető.

Az esővel kísért szélvihar megrongálta a villanyvezetékeket, villanyoszlopokat, fákat döntött ki, háztetőket rongált meg. A hétfő kora reggeli jelentések szerint számos helyen megszakadt a helyi vasúti forgalom a kidőlt fák miatt. A gyökerestül kicsavart fák számos parkoló személygépkocsit is megrongáltak.

Hirdetés
Hirdetés

Szlovákiában is áramkimaradások vannak

Mintegy negyvenezer háztartás áram nélkül maradt a vasárnapi viharos idő következtében Szlovákiában – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hatósági közlésekre hivatkozva hétfőn.

Az áramszolgáltatási gondok leginkább az ország középső részét érintették, a térségben hétfőre virradóra mintegy harmincezer háztartás maradt villany nélkül amiatt, hogy a szél több száz trafóállomást tett működésképtelenné.

Az időjárási viszontagságok miatt a hibaelhárítás is nehézkesen halad, a leginkább érintett régiókban – Zsolna és Besztercebánya megyékben – még hétfő délelőtt is csaknem húszezer háztartás volt villanyáram nélkül. Hasonló, de kevésbé súlyos volt a helyzet az ország keleti régióiban is, ahol a szél villanyvezetékeket tépett le, és emiatt volt áramkimaradás közel tízezer háztartásban.

A vasárnap éjjeli viharos idő okozta károk elhárítása miatt az ország szinte minden régiójában fokozott készültségben voltak a tűzoltók, akiket a zsolnai, besztercebányai, eperjesi, trencséni és pozsonyi megyékben is az átlagosnál jóval többször riasztottak hétfőre virradóra. Az országos tűzoltó-parancsnokság közlése szerint a legtöbb esetben a vihar által kidöntött fák, letépett tetők és megrongált autók eltávolításához hívták őket a helyszínre.

Románia tizenhárom megyéjében okozott károkat a rossz idő

Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint Kovászna, Hargita, Kolozs, Brassó, Beszterce-Naszód, Hunyad, Konstanca, Galac, Ilfov, Iaşi, Prahova, Suceava és Vrancea megyében, valamint Bukarestben adódtak problémák az esőzések és az erős szél miatt.

21 helyszínen az úttestre dőlt fákat kellett eltakarítaniuk a katonai tűzoltóknak, és öt pincéből szivattyúzták ki a vizet. Több helyen az erős szél leszakította az elektromos vezetékeket, autókat, háztetőket rongált meg. Öt országút-, valamint három megyeiút-szakaszon egy ideiglenesen szünetelt a forgalom az útra dőlt fák miatt.

Több település áram nélkül maradt a nagy erejű szél miatt, hétfő reggel 7 órakor öt megye 1827 fogyasztójánál nem volt áram. A szolgáltatók szakemberei dolgoznak a hibák elhárításán – áll még az IGSU közleményében.

(Euronews/MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük