Felhívás!

Óriási összeget ajánl fel klímavédelemre a világ leggazdagabb embere

Óriási összeget ajánl fel klímavédelemre a világ leggazdagabb embere Külföld

Tízmilliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, aki egyebek mellett az Amazon internetes áruház alapítója és a The Washington Post című amerikai napilap tulajdonosa.

Az Instagram-oldalán hétfőn tett bejelentésében Bezos úgy fogalmazott: másokkal együtt szeretné „a pusztító hatású klímaváltozás elleni küzdelem új útjait feltárni”. Ennek érdekében a Bezos Föld Alapítvány (Bezos Earth Foundation) már az idén nyártól megkezdi tudósok, aktivisták és nem kormányzati szervezetek klímavédelmi munkájának finanszírozását adományokkal és ösztöndíjakkal.

„A klímaváltozás a Földünket fenyegető legnagyobb veszély” – írta a közösségi oldalon Bezos. Hangsúlyozta azt is, hogy a bolygó megmenthető, de ehhez „a nagyvállalatok, a kis cégek, a nemzetállamok, a globális szervezetek és az egyének közös akciója szükséges”.

Az 56 éves Bezost – akinek vagyonát a Forbes magazin több mint 130 milliárd dollárra becsüli – korábban a saját vállalkozásainak a munkatársai is cselekvésre sürgették a környezet védelme érdekében, és szemére hányták, hogy finanszírozza az évente egymilliárd dollárba kerülő Blue Origin nevű űrprogramot, amelynek nagyon nagy az úgynevezett karbonlábnyoma.

Idén januárban több száz Amazon-alkalmazott írta alá azt a levelet, amely erőteljesen bírálta a céget, mert nem tesz eleget a környezet védelméért, a globális felmelegedés csökkentéséért, noha tavaly szeptemberben Bezos azt ígérte, hogy 2040-ig eljut a nulla karbonkibocsátásig, és 2030-ra 100 százalékig átáll a megújuló energiákra.

Bezos bejelentése után elemzők meg is jegyezték: éppen az Amazon számára jelent nagy kihívást az ígéret, hiszen az internetes óriásvállalat évente mintegy tízmillió csomagot szállít ki autóval, dízellel működő mikrobusszal és részben drónnal, tehát nagy a szénlábnyoma.

A szénlábnyom, vagy más néven karbonlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik fokmérője. Segítségével számszerűsítik, hogy az emberiség – életmódjával vagy munkája révén – mennyiben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 18., 12:23
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Dicseretes cselekedet Jeff Bezos egy multis ceg iranyitojatol es tulajdonosatol. A tobbiek is meg kellene ugyanezt ertsek. Es az meg jobb volna Bezos es a tobbi multi ceg reszerol, ha az Amazonia-i dzsungelek es a romaniai erdok kiirtasa ellen is lobbiznanak es tamogatnak, sot koteleznek az erdok ujjaulteteset !!!

 • User
  Dátum: 2020. február 19., 20:40
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Itt nem klima védelemröl kellene beszélni. A klima függetlenül az emberi beavatkozástól is változik ,de meg kellet volna elözni az ember okozta változásokat . Nem tudom megérteni , hogy nem lehet felfogni, hogy egy bolygó az egy zárt rendszer és mindegy, hogy hol kárositom , az kihat az egésszre. Akik legtöbbet beszélnek a klima védelemröl, legtöbbször azok kárositják a legjobban és nem is hajlandók vissza fogni magukat.