Felhívás!

Orban: a magyar-lengyel vétó negatívan érinti az egész Európai Uniót

Orban: a magyar-lengyel vétó negatívan érinti az egész Európai Uniót Külföld

Ludovic Orban kormányfő szerint a helyreállítási terv Magyarország és Lengyelország általi vétózása hátrányosan érinti az egész Európai Uniót.

A miniszterelnököt az AFP francia hírügynökség kérdezte a témáról: a vele készült interjút pedig csütörtökön az Agerpres is idézte.

Ludovic Orban úgy vélekedett: minden uniós – köztük minden magyar – állampolgárnak érdeke a helyreállítási terv mielőbbi elfogadása, hiszen ez az európai finanszírozás “a gazdasági talpraállás egyik alappillére”, és bármilyen halasztás hátrányosan befolyásolja a polgárok életminőségét.

Orban elutasította a magyar és lengyel érveket, mondván, hogy “a jogállamiság érvényesülése minden adófizetőnek biztosítékot jelent arra, hogy a pénzt korrekten költik el” – írta az AFP. A francia hírügynökség felidézte, hogy korábban Románia is brüsszeli támadások célpontja volt, amikor a 2017 és 2019 között kormányon lévő szociáldemokraták “vitatott” reformot hajtottak végre az igazságszolgáltatás terén. Bukarest álláspontja azonban radikálisan megváltozott a kérdésben 2019 novemberében, amikor a módosításokat ellenző liberális kormány került hatalomra – tették hozzá.

Az AFP a magyar és román miniszterelnök nevének hasonlósága miatt olykor felmerülő félreértésekről kérdezte Ludovic Orban álláspontját. A román kormányfő szerint főleg az európai unióhoz való viszonyulásuk különbözik.

“Az emberek tetteink, döntéseink, az Európai Unióban tanúsított álláspontunk alapján kell megítéljenek, aminek az unió egységét, intézményeinek működését kell szolgálnia. Úgy kell befolyásolnunk az európai szinten hozott döntéseket, hogy azoknak valamennyiünk számára kedvező hozadéka legyen” – mondta Ludovic Orban az AFP-nek adott interjújában.

A román vezetők az ország újjáépítését lehetővé tevő “hatalmas lehetőségként” üdvözölték a júliusi EU-csúcson született megállapodást, amely szerint a válság hatásainak enyhítését célzó helyreállítási alapból és az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséből együttesen mintegy 80 milliárd euró jutna Romániának.

Az uniós költségvetési csomag ellen emelt magyar vétót Orbán Viktor szerdán azzal magyarázta: objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül nem lehet az Európai Unióban a tagállamokat büntető eljárást alapozni a jogállamiságra hivatkozva. Az elmúlt évek bevándorlási vitái során a jogállamra hivatkozás jogi helyett politikai és ideológiai eszközzé vált, ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába – mutatott rá.    

“Véleményünk szerint Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapacsolása. Bármely új, tagállamokat büntető mechanizmus bevezetése csak a szerződések egyhangú módosításával lehetséges” – közölte álláspontját a magyar kormányfő.

Az Európai Tanács mindenki számára elfogadható megoldást keres

A legtöbb uniós tagország elégedett az Európai Parlamenttel kötött, a jogállamisági mechanizmust is magában foglaló megállapodással, mivel azonban néhány tagállam nem támogatja azt, az Európai Tanács továbbra is mindenki számára elfogadható megoldást keres – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtökön.

Michel az uniós tagállamok vezetőinek informális videokonferenciáját követően kiemelte, az Európai Unió hosszú távú költségvetése és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap vonatkozásában az uniós tagállamoknak egységeseknek kell maradniuk.

Emlékeztetett, az uniós tagállamok vezetői júliusi csúcstalálkozójukon megállapodásra jutottak úgy az uniós költségvetést, mint a helyreállítási csomagot illetően.

A vezetőknek meg kell őrizniük a megállapodás egységét, a pénzügyi csomag ugyanis elengedhetetlen a gazdasági fellendüléshez, ezért amilyen hamar csak lehetséges, végre kell hajtani – emelte ki.

“Az Európai Unió varázsa abban rejlik, hogy megoldásokat kell találni akkor is, amikor ez lehetetlennek tűnik. Senki sem becsüli alá a helyzetet, amellyel mindannyian szembesülünk. Elszántságra és keményen munkára van szükség az akadályok leküzdéséhez” – fogalmazott.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben kijelentette:  a helyzet Európában továbbra is súlyos és aggodalomra ad okot, ezért a tagállamoknak még jobban össze kell hangolniuk erőfeszítéseiket.

Elmondta, hogy a tagállami vezetők egyetértettek a tesztelés közös megközelítését és kölcsönös elismerését célzó rendszer kialakításának fontosságában, a hatékony és biztonságos oltóanyagok tagállamok közötti méltányos elosztásában, valamint a járvány visszaszorítását célzó korlátozó intézkedések tagországok közötti összehangolásában és fokozatos feloldásának koordinálásában. Hangsúlyozták még az információk és a jó tapasztalatok megosztásának, a hatékony oltóanyagok melletti kampány összehangolásának, valamint az álhírek elleni fellépés jelentőségét – tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, az Európai Unió még az év vége előtt jóváhagyhatja a Pfizer és a BioNTech közös, valamint a Moderna vállalatok tesztelés alatt álló két, koronavírus elleni vakcináját.

“Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már december második felében feltételes forgalomba hozatali engedélyt adhat számukra, ha minden továbbra is probléma nélkül halad” – fogalmazott.

A helyreállítási alap és az uniós költségvetés körül kialakult vitával összefüggésben azt mondta, Európa “sok, és nagyon súlyos helyzetet élt már át”, de mindig “megoldásokat talált a továbbjutásra”. A gazdaságmentő csomag minden elemét illető egyetértés elérése érdekében az európai intézmények vezetői a következő időszakban “nagyon intenzív” munkát folytatnak majd a “komoly akadályok” elhárítására – tette hozzá a bizottság elnöke.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 20., 11:54
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Rendbe elnok ur ! akkor mondja mar meg a Eu vezetesenek ,hogy hagyjak abba a zsarolast es hazudozast evel kapcsolatba .Juliusba volt egy megegyezes amit most folrugtak es maskepp gondoljak, aki nem enged be migransokat es nem teszi lehetove a melegek hazassagat nem kap penzt!.Na erre jott a magyar lengyel veto ami tejesen jogos!Es lehet itt hazudozni de az igazsag akkor is ez! Eu sajnos egy ocsak USSR kezd hazonlitani, ebbol nem kerunk tudjuk milyen !

  • User
   Dátum: 2020. november 20., 17:24
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Csak úgy megjegyzem …ő ,a Jóságos orban miniszterelnök ,az elnök a Károly,Otto és nemsokára a Soros(szorosznak ejtendő) díjaknak tulajdonosa Johannis ,merkeli vazallus.
   Amúgy a többivel teljesen egyetértek.Romániának nagy szúksège van pénzre…ennek érdekében mindent aláír ,értem itt a közös felelóséget a kamatokra ,mivel úgy el van adósodva ,hogy amit vállal már nem számít…soha nem fogják tudni visszafizetni ,örökké harapófogóban lesz.Németország ezt szánta neki mivel 2x kimutatták mit tudnak,3x nem fog menni,már nem fegyverrel, hanem gazdaságilag…ez itt egy nagyszerű példa -térden csúszva ,padlót nyalva mondják fel a leckét.Gerinc van?-Van ,de csak gumiból!Vagy még abból sem.