Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nevet változtat Fucking, mert már nem bírnak a helységnévtábla-tolvajokkal

Nevet változtat Fucking, mert már nem bírnak a helységnévtábla-tolvajokkal Külföld

Fucking felső-ausztriai falucska, alig valamivel több mint száz lakója van, mégis világhírű. Természetesen a neve miatt, hiszen az angolul a közösülésre leggyakrabban használt kifejezéssel egyezik meg, és ez elég ahhoz, hogy minden évben rengeteg turista keresse fel a falut. Sokan közülük pedig szuvenírként hazavisznek egy kitépett táblát, amin szerepel a falu neve.

Hirdetés
Hirdetés

Mint a Politico írja, ezt elégelte meg a település vezetése, és egyszerűen véget vet a mókának azzal, hogy átnevezik a falut. 2021. január elsejétől kezdve Fucking hivatalosan Fugging lesz. Igaz, ennek a szónak is van az angol szlengben szexuális tartalma, de talán kevésbé lesz vonzó a táblatolvajoknak, mint a sokkal explicitebb Fucking. Valószínűleg néhány helyi azért nem örül a változásnak, mert már többen bizniszt építettek a település nevére, például az egyik vállalkozónál Fucking sört lehet vásárolni.

A falu egyébként természetesen nem a szex után kapta a nevét. A helyi mítosz szerint egy Focko nevű nemesember alapította a települést a 6. században. Az első írásos emlék jóval későbbről, a 11. századból ismert, ebben latinul Adalpertus de Fucigin a nemesúr neve. Maga a település első ismert neve Vucchingen, ez alakult át az évszázadok során Fukchinggá, Fugkhinggá, majd a 18. században Fuckinggá, amit természetesen nem úgy kell ejteni, ahogy az angol hasonló alakú szót, hanem kb. fukkingnak. Az -ing pedig egy ónémet toldalék, és nagyjából azt fejezi ki, hogy emberek egy csoportja a szótőhöz tartozik. A Fucking tehát körülbelül annyit tesz, hogy „Focko emberei”, illetve nyilván a hely, ahol ezek az emberek laknak. Az új névválasztásban bizonyára szerepet játszott, hogy hangzásában illeszkedjen a múlthoz.

(Telex)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások