Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

NAÜ-jelentés: tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

NAÜ-jelentés: tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben Külföld

Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműven – állapította meg kedden közzétett jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amely felsorolja az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben tapasztalt hiányosságokat.

Hirdetés
Hirdetés

Az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény (NPT) betartásán őrködő szervezete a múlt heti helyszíni látogatása után kiadott egy ötvenkét oldalas ajánlást, amelyben hét azonnali intézkedést sürget egy esetleges szerencsétlenség elhárítására Európa legnagyobb atomerőművében.

A NAÜ egyebek mellett „atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet” létrehozását szorgalmazza a létesítmény körül, miután egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy katasztrófa következhet be az országban, ahol 1986-ban a csernobili atomerőműben a békés célú globális atomipar eddigi legsúlyosabb balesete történt.

A jelentés megállapítja, hogy az „orosz megszállás alatt lévő atomerőművet működtető ukrán személyzet folyamatosan nagy stressz alatt dolgozik, mindenekelőtt a korlátozott létszám miatt. Ez tarthatatlan, és az atombiztonsággal kapcsolatos súlyos emberi hibákhoz vezethet”.

A NAÜ a megfelelő munkakörülmények helyreállítását szorgalmazza az erőműben dolgozók számára.

A szervezetnek a helyszínen járt küldöttsége a Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint a jelentésében megerősítette, hogy Oroszország „katonai személyzetet, járműveket és felszereléseket telepített a zaporizzsjai atomerőmű különböző részeire, például több katonai teherautót az 1-es és 2-es energiablokk turbinacsarnokának első emeletére”.

A NAÜ-misszió rögzítette a Roszatom orosz atomenergetikai konszern szakértői csoportjának jelenlétét is, amely – amint azt az orosz fél a küldöttségnek mondta – „tanácsokat ad” a nukleáris biztonságot és egyéb intézkedéseket érintően az atomerőmű vezetőségének.

A NAÜ úgy véli, hogy a Roszatom vezető műszaki személyzetének jelenléte megzavarhatja az operatív irányítás megszokott munkáját, és súrlódásokat okozhat a döntéshozatali folyamatban – idézett a jelentésből az ukrán hírportál.

A NAÜ szerint az egyetlen üzemben lévő reaktor „az erőmű számára szükséges biztonsági és egyéb feladatok ellátására termel áramot”. Az erőmű viszont rendszerint külső hálózatról kap áramot a reaktorhoz szükséges kulcsfontosságú hűtőrendszer működtetéséhez, és a NAÜ ajánlja a külső áramszolgáltatás újbóli biztosítását.

Ezt támasztja alá Mycle Schneider kanadai független atomenergia-szakértő véleménye. Szerinte is az erőmű feltehetően „sziget” üzemben működik, illetve csak a saját szükségletei ellátásához termel áramot, ami nagyon megbízhatatlan.

Az ENSZ-szervezet szorgalmazza, hogy valamennyi érintett fél vegyen részt az erőmű folyamatos biztonságának fenntartásában, hogy az erőműben tartsanak rendszeresen vészhelyzeti gyakorlatokat, és javítsák a kommunikációt.

A NAÜ küldöttségét vezető főigazgató, Rafael Grossi a tervek szerint kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsát tájékoztatja a tapasztalataikról.

„A tűzzel játszunk, és valami nagyon-nagyon katasztrofális történhet” – figyelmeztetett Grossi. Hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a létesítmény lövetésének, a katonai járműveket ki kell vonni onnan, és a reaktorok külső áramellátást biztosítani kell.

António Guterres, az ENSZ főtitkára a New York-i tanácskozáson sürgette a harcoló feleket, hogy demilitarizált övezet létrehozásában állapodjanak meg az atomerőmű körül.

„Első lépésként az orosz és az ukrán erőknek kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy nem folytatnak katonai tevékenységet az atomerőmű területe ellen, illetve onnan” – hangsúlyozta Guterres az ülésen.

„Második lépésként biztosítani kell egy megállapodást egy demilitarizált övezetről. Ennek tartalmaznia kellene az orosz erők kötelezettségvállalását, hogy visszavonják katonai személyzetüket és felszerelésüket az övezetből, illetve az ukrán erők kötelezettségvállalását arra, hogy nem vonulnak be oda” – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár.

Kedden is folytatódott a tüzérségi támadás a zaporizzsjai atomerőmű körül, egy nappal azután, hogy a létesítményt ismét lekapcsolták az ukrajnai elektromos hálózatról.

Oroszország az ukrán hadsereget vádolja az erőmű közelében fekvő Enerhodar város elleni tüzérségi támadással, míg az ukrán fél szerint az orosz erők támadták a város a Dnyeper túloldalán fekvő Nikopolból. A világ vezetői az orosz erők által az ukrajnai invázió kezdete után, márciusban megszállt erőmű demilitarizálását sürgetik.

(MTI, fotó: wikipedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.