Felhívás!

Nagy-Britanniában is megdőlt az abszolút országos melegrekord a múlt heti hőhullámban

Nagy-Britanniában is megdőlt az abszolút országos melegrekord a múlt heti hőhullámban Külföld

Megdőlt az abszolút országos melegrekord Nagy-Britanniában a Nyugat-Európát múlt héten sújtó hőhullámban – közölte utólag a brit meteorológiai szolgálat.

Az intézmény hétfői tájékoztatása szerint július 25-én a Cambridge-i Egyetem botanikus kertjében 38,7 Celsius-fokot mértek. Ez kevéssel, de meghaladja az eddigi 38,5 fokos rekordot, amelyet 2003 augusztusában mérték a délkelet-angliai Kent megyében.

A rekord bejelentése amiatt késlekedett, hogy a meteorológiai szolgálat munkatársait vissza kellett küldeni a helyszínre, hogy ellenőrizzék a méréshez használt eszközök pontosságát, és ezáltal megerősítsék a csúcshőmérséklet hitelességét. Cambridge déli részén 1904 óta végeznek méréseket.

A brit meteorológiai szolgálat múlt héten már közölte, hogy megdőlt a júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában. A hőhullám elsősorban Londont és térségét sújtotta, de Észak-Angliában és Skócia déli körzeteiben is 30 fok körüli hőmérsékleteket mértek.

A kánikula a hét végére megszűnt a szigetországban,  a napokban 22 fok körül volt a napi csúcshőmérséklet.

A múlt heti hőhullám során Franciaországban, Németországban és Hollandiában is megdőltek hőmérsékleti rekordok.

Az Egyesült Királyságban 2002 óta jegyezték fel a tíz legmelegebb évet

Az Egyesült Királyságban eddig mért tíz legmelegebb évet mind 2002 óta jegyezték fel – mutatta ki a brit meteorológiai szolgálat szerdán ismertetett új elemzése.

A jelentés szerint a mérések 1884-es kezdete óta a 2014-es év volt a legmelegebb a szigetországban. A tavalyi év – a nyári nagy kánikula ellenére – a hetedik legmelegebb volt a sorban. A leghűvösebb tíz évből a legutóbbi 1963-ban volt.

Szakértők szerint a meleg és a hideg évek alakulásának mintái az éghajlatváltozás egyértelmű jelei.

A Met Office szakértőit nem érte meglepetésként, hogy a legmelegebb évek mind a 21. századra estek. “Erre számítottunk. Az Egyesült Királyság éghajlata a globális hőmérséklet emelkedéséhez hasonlóan, éppen csak 1 Celsius-fok alatti mértékben melegedett” – mondta egyikük, Mark McCarthy a BBC-nek, hozzátéve, hogy a melegedő éghajlat is járhat hűvösebb extrémitásokkal, általában véve magasabb hőmérsékletek és szélsőségek lesznek jellemzők.

A brit meteorológiai szolgálatnak a mostani a témában kiadott ötödik jelentése, az időjárási adatok digitalizálásának köszönhetően azonban ez 1884-ig tekint vissza, míg a korábbiak csak 1910-ig. A legmelegebb évek tekintetében ez nem hozott változást, a leghidegebb esztendőkre vonatkozóan viszont igen: az eddigi tíz leghűvösebb évből öt ugyanis az 1880-1890-es évekre esett a jelentés szerint.

Az eddigi leghidegebb évben, 1892-ben mindössze 7 Celsius-fok volt az éves átlaghőmérséklet, 2014-ben viszont majdnem 10 fok. Az ezredforduló óta 2010 volt a leghűvösebb, de az összesítésben az is csak a 22. volt a listán.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.