Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Moszkva függetlennek ismerte el az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét

Moszkva függetlennek ismerte el az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét Külföld

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök “döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát”.

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.

Aurescu: súlyosan sértik a nemzetközi jogot a látszat-népszavazások

 A nemzetközi jog súlyos megsértésének minősítette pénteken a külügyminiszter az orosz megszállás alatt lévő ukrajnai területeken szervezett e heti “illegális látszat-népszavazásokat”.

Bogdan Aurescu a Bukaresti Egyetem jogi karának tanévnyitóján mondott beszédet, amelyben kitért a nemzetközi jog jelentőségére a Románia közvetlen szomszédságában zajló ‘brutális háború’ kontextusában.

Rámutatott arra, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja nem csak Európa vagy az euroatlanti térség biztonságát érinti, hanem a demokratikus értékek, a demokratikus és szabad társadalmak ellen is irányul.

Aurescu kifejtette, hogy az orosz megszállás alatt lévő ukrajnai területeken szervezett e heti “illegális látszat-népszavazások” súlyosan sértik a nemzetközi jogot. Szerinte a referendumok megszervezésével Oroszország ismét bebizonyította, hogy a nemzetközi jog alapelveivel, különösen a szuverenitás és a területi integritás elvével, valamint “az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként a nemzetközi béke és biztonság fenntartására vállalt kötelezettségeivel’ ellentétesen cselekszik.

“A nemzetközi jog megsértésével vagy erőszak alkalmazásával elért területszerzést nem lehet jogszerűnek elismerni” – tette hozzá a román diplomácia vezetője.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy Románia is belépett abba az eljárásba, amelyet Ukrajna indított Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon és az Emberi Jogok Európai Bíróságán. ‘A nemzetközi jog eszközeinek intelligens alkalmazásával védjük az értékeinket’ – jelentette ki Aurescu. 

(forrás: MTI/Agerpres, fotó: wikimedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük