Felhívás!

Moderna: biztonságos és hatékony a vakcina a serdülők számára

Moderna: biztonságos és hatékony a vakcina a serdülők számára Külföld

Százszázalékos hatékonysággal akadályozta meg a koronavírus-fertőzést a 12 és 17 év közötti serdülők esetében a Moderna által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina – jelentette be keddi közleményében Stéphane Bancel, az amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója.

“Biztatónak tartjuk, hogy az mRNA-1273 (a Moderna vakcinája) nagyon hatékonyan megakadályozta a Covid-19 fertőzést a serdülőknél” – fogalmazott a vállalat első embere.

Bancel azt is bejelentette, hogy a mostani eredményeket június elejéig beterjesztik az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletének (FDA), és engedélyt kérnek az oltás alkalmazására a fiatal korosztály körében.

“Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk a Covid-19 járvány megszüntetésében” – mondta a vezérigazgató.

A Moderna 3732 12 és 17 év közötti fiatalt vont be a vizsgálatokba. A beoltott serdülők egyikénél sem tapasztaltak Covid-19 fertőzést, és nem merültek fel jelentős biztonsági aggályok sem. A gyógyszergyár tájékoztatása szerint az oltás két héttel az első dózis beadása után 93, a második dózis után pedig 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.

A Moderna bejelentése előtt két héttel engedélyezték a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását a 12 és 15 év közötti gyermekek számára. Szakértők szerint az FDA várhatóan engedélyezni fogja a Moderna-oltás alkalmazását a serdülők számára. A jóváhagyási folyamat akár egy hónapot is igénybe vehet, de így is elegendő idejük lesz a diákoknak ahhoz, hogy beoltassák magukat az őszi iskolakezdés előtt.

Bár egyes egészségügyi szakértők szerint az úgynevezett nyájimmunitás valószínűleg nem valósul meg az Egyesült Államokban a növekvő számú Covid-19 variánsok miatt, azonban a gyermekek vírus elleni immunizálása nagyban hozzájárulhat az ország általános immunitásának növeléséhez.

Korábbi szakértői nyilatkozatok szerint a nyájimmunitás akkor érhető el, ha a lakosság 70 százalékát beoltották. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban a felnőttek több mint 60 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát, és csaknem 50 százalékuknak a védettséghez szükséges összes oltást beadták.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 26., 15:48
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Teszteletlen vakcináját reklámozza a gyártó! Miért ne bíznánk meg benne, ugye? Adassuk be gyerekeinknek, mert ők azt mondták hogy jó! Kísérleti egerek vagyunk? A gyerekeink is? Gyártottak ők már rákkeltő babaport is. Bízzunk bennük, mi?

  • User
   Dátum: 2021. május 27., 15:45
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Teszteletlen ? Akkor ön szerint a 3732 12-17 évesen elvégzett vizsgálat mi volt ? Vagy várnunk kellene még vagy 20-30 évet a koronavírus elleni védekezéssel ? Nyugodjon meg, tesztelték a vakcinát már állatokon, majd embereken (felnőtteken), most pedig gyerekeken is. Az élelmiszerekben található adalékanyagoktól nem fél ? Vajon 25 év múlva milyen hatásuk lesz ?

   • User
    Dátum: 2021. május 28., 9:43
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Nem kell oda 25 év,már most mutatkoznak a” jótékony “hatásai.Konzerválják a testet is életük után is,hogy szépen fogalmazzak.
    De a disznó sem tudja mitől hízik.Nem érdekli mit eszik csak a gyomra legyen tele.
    Rengeteg izfokozó ,szinezék,nitritek,nitrátok…aztán itt fáj,ott fáj…lehet menni a gyógyszertárakba csodagyógyszereket venni ,amelyek tovább fokozzák a betegségeket hiszen azok is vegyület alapuak.

     • User
      Dátum: 2021. május 29., 8:51
      ÉRTÉKELÉS: -3

      Nem vagyok kémikus, de mindig kuncogok magamban, amikor valaki a mesterséges gyógyszer, színezék stb ellen úgy érvel, hogy a természetes, növényi,állati eredetű sokkal jobb, mert az nem gyárban, vegyületekből készül. Kezdve arról, hogy kb. minden egy vegyület, a víz, a só, a cukor, és mindegy, hogy az hogy készül, a NaCl az NaCl, de ott van, hogy a sokak által felmagasztalt vitaminok is majdnem mind gyárban, komplikált kémiai módszerekkel készülnek. Kíváncsiságból megnéztem, hogy állítják elő a C vitamint. Nem, nem csipkebogyóból készül. A C vitamin C6H8O6 és egy sav, mint mondjuk a sósav. Sőt, sósavat is használnak az előállításakor, jujj az pedig nagyon veszélyes. Na de nem fokozom a feszültséget, jó olvasást.

      Az aszkorbinsav gazdaságosan előállítható a Reichstein és Grüssner Endre által 1936-ban kidolgozott szintézissel, ami még ma is használatos. Ez a szintézis a legolcsóbb cukorból, a D-glükózból indul ki. Ezt először hidrogénezéssel szorbittá telítik, majd ezt mikrobiológiai oxidáció segítségével L-szorbózzá alakítják. Ennek hozama 60%. Az L-szorbózt acetonnal 2,3-4,6-diaceton-L-szorbózzá kondenzálják, majd ennek hidroximetil-csoportját kálium-permanganáttal karboxilcsoporttá oxidálják. Ekkor 2,3-4,6-diaceton-2-keto-L-gulonsav képződik. Ha ennek a vegyületnek a vizes oldatát rövid ideig melegítik, a védőcsoportok az oldat saját aciditása folytán lehidrolizálnak. Az ekkor képződő 2-keto-L-gulonsavat sósav jelenlétében melegítik. Ekkor enolizáció történik és a γ-laktongyűrű kialakul, aszkorbinsav képződik. A szintézis legkényesebb lépése a 2-keto-L-gulonsav aszkorbinsavvá alakítása. A szintézisre emiatt két változatot dolgoztak ki, ekkor a 2-keto-L-gulonsav 53%-os hozammal alakítható L-aszkorbinsavvá, és 100 gramm glükózból 20-30 g aszkorbinsav nyerhető.