Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mit rontottak el azok az országok, ahol robbanásszerűen növekszik az esetszám?

Mit rontottak el azok az országok, ahol robbanásszerűen növekszik az esetszám? Külföld

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott korlátozások türelmes, fokozatos feloldása számos országra jó hatással volt. Azonban azokban az országokban, ahol siettek a határok és a gazdaság felszabadításával, vagy azokban, ahol nem vezettek be komoly karanténintézkedéseket, most hirtelen növekedésnek indult az esetek és az elhalálozások száma, írja a CNN.

Hirdetés
Hirdetés

Többek között az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában növekedett rendkívüli módon a fertőzések és a halálozások száma. Mindhárom országban túl későn vezettek be túl kevés intézkedést. Az elmúlt napokban az Egyesült Államokban és Brazíliában napi mintegy 50 000 új esetet jelentettek, és úgy tűnik, hogy a helyzet továbbra is romlik.

18 ország karanténpolitikájának elemzése azt mutatja, hogy a többség, amely kontroll alatt tartotta a pandémiát, akkor kezdett el enyhítő intézkedéseket hozni, amikor a napi esetek számának jelentős és tartós csökkenését figyelték meg. A gazdasági nyomás ellenére ezen országok kormányai megtagadták az enyhítő intézkedések bevezetését, amikor a fertőzések száma még növekedett. A korlátozások csökkentését óvatosan és fokozatosan lépték meg.

„Nem hiszem, hogy volt még olyan emberi cselekvés, amely ennyi embert megmentett ilyen rövid idő alatt. Az otthonmaradás és az események lemondásának költségei magasak voltak, de az adatok azt mutatják, hogy ezek az intézkedések nagyon sokat számítottak” – mondta Solomon Hsiang, a Kaliforniai Egyetem professzora.

A kutatók szerint a karanténintézkedések több százmillió ember megfertőződését akadályozták meg világszerte. A Nature által a múlt hónapban közzétett modell becslése szerint karanténintézkedések nélkül áprilisig 285 millió ember fertőződött volna meg Kínában, 49 millió Olaszországban és 60 millió az Egyesült Államokban.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük