Felhívás!

Miért elefántok a republikánusok, és miért szamarak a demokraták?

Miért elefántok a republikánusok, és miért szamarak a demokraták? Külföld

Akár elefánt, akár szamár: e két négylábú – mint a két nagy amerikai párt jelképe – mindig jelen van a választási hadjárat rendezvényein. De vajon miért éppen ez a kettő?

A szamár a Demokrata Párt plakátjain látható. Politikai ellenfelei 1828-ban előszeretettel nevezték szamárnak a demokraták elnökjelöltjeként szorítóba lépő Andrew Jacksont. Ő azonban visszavágott: az erős akaratú állatot választotta választási hadjárata jelképévé – és győzött.

Thomas Nast német származású népszerű karikaturista rajzain először 1870-ben bukkant fel a szamár. A Demokrata Párt hívei abban az évben fogadták el – még ha nem hivatalosan is – kabalaállatként, hangsúlyozva az állat jó tulajdonságait: a szamár szerény, kedélyes, kissé csökönyös, okos, bátor és szeretetreméltó.

Az elefánt szintén mintegy 150 éve jelképe a Republikánus Pártnak. E vastagbőrű már 1860-ban megjelent a párttal összefüggésbe hozható rajzokon. Ebben az esetben is Nast volt az, aki a Harper’s Weekly magazin hasábjain 1874-ben végleg összekapcsolta az elefántot a republikánusokkal. Rajzán egy rémült állatokból álló csordát (köztük egy elefántot) örökített meg “republikánus választók” felirattal, amint megfutamodnak egy oroszlánnak “öltözött” szamár elől.

A Republikánus Párt időközben megbarátkozott az ormányossal: mint hívei mondják, az elefánt erős, értelmes és méltóságteljes.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások