Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Megállapodást írnak alá az ukrán gabona és az orosz műtrágya szállításáról

FRISSÍTVE: Megállapodást írnak alá az ukrán gabona és az orosz műtrágya szállításáról Külföld

Oroszország és Ukrajna péntek délután Isztambulban írja alá a megállapodást a gabonaexportról – közölte csütörtök este a török elnöki hivatal. FRISSÍTÉS: Megszületett a megállapodás

Hirdetés
Hirdetés

Recep Tayyip Erdogan török elnök, António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint Oroszország és Ukrajna képviselői vesznek részt az aláíráson, amelyet 13 óra 30 perckor tartanak az isztambuli Domabahce-palotában – tette hozzá az elnöki hivatal.

A megállapodás értelmében a háború miatt megrekedt ukrán gabonaszállítmányok útnak indulhatnának a Fekete-tengeren át, és enyhítenék az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

„A következő napokban lehetséges a megállapodás” – mondta hétfőn a TRT török állami televízióban Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter.

New Yorkban Farhan Haq helyettes ENSZ-szóvivő jelentette be, hogy António Guterres és két tárgyalója, aki több mint két hónapja részt vesz a közvetítésben, csütörtök este Isztambulba érkezik.

Guterres nem messze Törökországtól nyaral, és nemrégiben jelezte, kész lerövidíteni nyaralását, hogy részt vegyen az aláírási ceremónián.

Haq közölte: Guterres mellett Martin Griffith, a főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, valamint Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője is Isztambulban lesz.

Egy nevének elhallgatását kérő diplomata azt közölte: Washington nemrégiben garanciákat ígért arra, hogy a szállító cégek nagy kapacitású hajókat bocsáthatnak Moszkva rendelkezésére gabonája és műtrágyája exportjához, anélkül, hogy aggódniuk kellene a szankciók miatt.

Az Egyesült Államok üdvözölte csütörtökön a megállapodást. „Üdvözöljük az elvi megállapodás bejelentését, de ami számukra most fontos, az az, hogy Oroszország viselje a felelősséget a megállapodás végrehajtásáért, és lehetővé tegye, hogy az ukrán gabona eljusson a világpiacra” – mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője.

„Soha nem is lett volna szabad ilyen helyzetbe kerülnünk. Ez Oroszország szándékos döntése volt, hogy fegyverként használja fel az élelmiszereket” – tette hozzá a szóvivő, aki üdvözölte António Guterres és Törökország diplomáciai erőfeszítéseit.

Ami az ukrán gabonaszállításokat illeti, a tárgyalás alatt lévő megállapodás előirányozza a Fekete-tenger újbóli használatát biztonságos folyosókon és helyi tűzszüneteknek köszönhetően.

A kereskedelmi hajók feltehetően Törökország által elvégzendő átvizsgálása biztosítja majd, hogy a gabonaszállítmányok berakodására Odesszába érkező hajók ne szállítsanak fegyvert.

Diplomaták szerint Isztambulban koordinációs központot hoznak létre tengerhajózásra szakosodott ENSZ-szakértők közreműködésével.

Az Ukrajna és az Oroszország között megkötendő megállapodás célja, hogy rövid időn belül csökkentse az utóbbi hónapokban meredeken emelkedő gabonaárakat.

A világ több országban tapasztalt élelmiszerválság éhínséggel fenyeget, elsősorban Fekete-Afrika országaiban, de Libanonban vagy Egyiptomban is.

FRISSÍTÉS: Megszületett a megállapodás az ukrán gabonaexport felújításáról

Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. A megállapodás aláírását az ENSZ főtitkára jelentette be pénteken Isztambulban.

António Guterres szerint a megállapodás lehetővé teszi jelentős mennyiségű élelmiszer exportját Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből. A főtitkár felszólította Oroszországot és Ukrajnát az egyezmény maradéktalan betartására.

A globális gabonaellátási nehézségek fenyegetése miatt régóta várt egyezményeket az isztambuli Dolmabahce-palotában írták alá. Oroszország és Ukrajna, a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozó két ország külön írt alá megállapodást több millió tonna gabona Ukrajnából történő exportjáról. Az aláírási ceremónián jelent volt Guterres mellett Recep Tayyip Erdogan török elnök is.

Mihajlo Podoljak ukrán elnök tanácsadó a ceremónia előtt a Twitteren közölte: Ukrajna semmilyen dokumentumot nem ír alá közvetlenül Oroszországgal.

Ukrajna csak Törökországgal és az ENSZ-szel ír alá megállapodást. Oroszország ugyanilyen megállapodást ír alá Ankarával és a világszervezettel.

Podoljak határozottan kizárta orosz hajók közreműködését és Moszkva képviselőinek a jelenlétét az ukrán kikötőkben. „Provokáció esetén azonnal katonai választ adunk” – írta a tanácsadó. Szükség esetén minden ellenőrzést „közös csoportok” végeznek el a török vizeken. Podoljak nem közölt részleteket a csoportok összetételével kapcsolatosan.

„Ma jelzőfényt látunk a Fekete-tengeren, a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés fényét, amelyre a világnak most jobban szüksége van, mint bármikor korábban” – mondta António Guterres.

A fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást, és az nyugati szankciókkal együtt szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon.

A mostani egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatja a gabona- és műtrágyaszállításokat. Magas rangú ENSZ-tisztségviselők pénteken közölték, hogy a megállapodás teljességében néhány hét múlva lesz működőképes.

A megállapodás 120 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható.

„Az a tény, hogy két egymással háborúban álló fél – mégpedig nem akármilyen háborúban – képes volt ilyen megállapodást kötni, (.) példa nélküli” – mondta a Reuters hírügynökségnek egy ENSZ-tisztviselő.

Az orosz aggodalmak kivédésére, amely szerint a visszatérő hajók fegyvert csempészhetnek Ukrajnába, valamennyi fél képviselői átvizsgálják és az Isztambulban működő Közös Koordinációs Központ felügyeli a hajókat, amelyek a Fekete-tengerről a Boszporuszi-szoroson haladnak át a világpiacok felé.

Az Egyesült Államok üdvözölte a megállapodást. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet közölte: arra törekszenek, hogy Oroszországon számon kérhető legyen annak a megvalósítása.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte: „Oroszország kötelezettségeket vállalt, amelyeket ez a dokumentum világosan megfogalmaz. Nem fogjuk az előnyünkre fordítani, hogy ezeket a kikötőket megtisztítják és megnyitják. Erre kötelezettséget vállaltunk.”

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell a Twitteren közölte: az EU „jó irányba tett lépésként” üdvözli a pénteki megállapodást, és annak gyors megvalósítását szorgalmazza.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kijelentette: a hét legfejlettebb országot tömörítő G7 országcsoport szorosan együttműködik partnereivel, így Törökországgal és másokkal annak biztosítására, hogy Ukrajnából el tudják szállítani a gabonát és ott elhelyezni, ahol szükség van rá, anélkül, hogy ezzel veszélyeztetnék Ukrajna szuverenitását és védelmét.

Guy Platten, a Nemzetközi Hajózási Kamara (ICS) főtitkára kijelentette: „Ez egy régóta szükséges áttörés több millió ember számára, akiknek a túlélése függ a gabona biztos áthaladásától. Bár ez egy fontos lépés, sok munkát kell még elvégezni.”

„A legénység biztonságának a szavatolása létfontosságú, ha gyorsan meg akarjuk valósítani a szerződést. Több kérdés maradt meg azzal kapcsolatban, hogyan tudnak a hajók biztonságosan navigálni az elaknásított vizeken, és hogyan tudja a térség hajóinak a legénysége hatékonyan teljesíteni a javasolt határidőt” – mondta az ICS-főtitkár.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük