Felhívás!

Már tavaly november közepén megjelenhetett a koronavírus Franciaországban

Már tavaly november közepén megjelenhetett a koronavírus Franciaországban Külföld

A kelet-franciaországi Colmar kórháza szerint az első koronavírus-fertőzött beteget november közepén kezelték ott, több mint két hónappal az első franciaországi bizonyított fertőzések felismerése és napokkal a kínai Vuhanban hivatalosan elismert első eset előtt.

A colmari Albert Schweitzer magánkórház az állítását az intézményben 2019. november 1. és 2020. április 30. között elvégzett mellkasi komputertomográfos vizsgálatok alapján végzett retrospektív tanulmányra alapozza, de ez még biológiai megerősítést is igényel.

Az összesítés azt mutatja, hogy a kórházban az első koronavírus-fertőzöttet 2019. november 16-án kezelték, majd február végéig nagyon lassan terjedt a betegség, amikor is hirtelen növekedés kezdődött, a tetőzés pedig március 31-én volt – olvasható a 233 ágyas magánkórház közleményében.

Az adott időszakban a kórházban különböző indokokból – kardiológiai, traumatológiai, tüdő- vagy tumoros betegségeknél – elvégzett 2456 mellkasi CT-t Michel Schmitt, a kórház orvosi képalkotó osztályának főorvosa elemezte ki. A koronavírus-fertőzéssel kompatibilis vagy annak tipikus jegyeit mutató leleteket egy második, majd egy harmadik alkalommal is megvizsgálta két radiológus.

Michel Schmitt szerint megállapítható, hogy Elzászban, amely a franciaországi járvány egyik fő gócpontja, „néhány eset már november elején megjelent, de a vírus nagyon elszórtan terjedt, mielőtt az év végi eseményekkel, a karácsonyi vásáron és a családi ünnepekkel felgyorsult, és a járvány ki nem robbant egy mulhouse-i nagy vallási találkozón február utolsó hetében”.

A kórház jelezte, hogy a tudományos akadémiának megfelelő elismertségű országos kutatóintézettel (CNRS) együttműködve megkezdődött az eredmények járványügyi feltárása, amelyet egyrészt a kórházi leletek, másrészt a levett minták alapján fognak elvégezni, valamint az elzászi régió többi képalkotói központjának CT-it is kielemzik.

Május 4-én két másik francia kórház – a Párizs északi külvárosában lévő Avicenne és Jean Verdier – is jelezte, hogy újratesztelték korábban tüdőgyulladással kezelt betegeik váladékmintáit, és kiderült, hogy egy férfi már december 27-én fertőzött volt a koronavírussal. A mintát többször is ellenőrizték, hogy biztos legyen az eredmény.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.