Felhívás!

Macron: jogos az elégedetlenség, az erőszak elfogadhatatlan

Macron: jogos az elégedetlenség, az erőszak elfogadhatatlan Külföld

Emmanuel Macron francia államfő hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, és jelezte, tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban, valamint azt is elismerte, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit.

A köztársasági elnök 13 perces beszédét nagy várakozás előzte meg, miután a december 1-jei erőszakos zavargásokba torkollott tüntetőnap után most először szólalt meg az ügyben. Emmanuel Macron jelképesen “gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett ki, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából.

Konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére: a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelést jelent. A 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek a járulékfizetések alól), a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől.

Emmanuel Macron arra kérte a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz. Ennek érdekében az elnök kedden és szerdán fogadja a nagyvállalatok és bankok vezetőit. Macron azt is szeretné, ha minden francia nagyvállalat ezentúl Franciaországban adózna. 

A bejelentett intézkedések Olivier Dussopt költségvetési államtitkár szerint mintegy 8-10 milliárd euróba kerülhetnek a költségvetésnek. Az Európai Bizottság azonnal jelezte, hogy figyelemmel kíséri a bejelentett új kiadások költségvetési vonzatait. A sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első szociális lépéseket, de úgy értékelték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, s jövő szombaton ismét jelentős mozgósítás várható. 

Az államfő jogosnak nevezte a sárgamellényesek elégedetlenségét, jelezte, hogy megértette a “dühöt”, az azzal járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, és érzékeltette, tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban.”Semmilyen elégedetlenség nem  igazolhatja egy rendőr, egy csendőr megtámadását. Amikor az erőszak elszabadul, a szabadság véget ér” – mondta Macron.

Az államfő szerint negyven év problémái törtek felszínre az útblokádoknál, amelyeket nem tudott a politika eddig orvosolni, és ebből vállalta a saját részét is a másfél évvel ezelőtti megválasztása óta.

“Tudom, előfordult, hogy megsértettem egyeseket önök közül a szavaimmal” – mondta Emmanuel Macron, akit az elmúlt hónapokban gyakran ért az a vád, hogy lekezelő és arrogáns a szerinte a változásoknak ellenálló franciákkal szemben. Elismerte azt is, hogy sokan érezhették úgy, hogy a sárgamellényesek problémái nem érdekelték őt. Pedig – ahogy fogalmazott – ennek a válságnak az előérzete miatt indult a 2017-es elnökválasztáson és indította el a reformprogramját annak érdekében, hogy mindenki jobban élhessen. “Nem felejtettem el ezt az ígéretemet. Olyan Franciaországot szeretnék, ahol mindenki méltó módon élhet a munkájából” – hangsúlyozta. 

Az államfő megerősítette, hogy országos szintű egyeztetések kezdődnek a politikai képviselet megreformálásáról is, az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bevezetéséről.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 11., 17:49
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Csoda történt!!!!Mikron -Macron megvilágosodott!Mint a rajzfilmekben,kigyulladt a lámpa a fejében.Közben Párizs is kigyulladt,égett mint Berlin.

 • User
  Dátum: 2018. december 12., 9:19
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ez az arrogans szabadkomuves azt hiszi,hogy ha eget foldet osszehazudik ilyedteben,mert ismerjuk el,hogy bexart,akkor ezt a francia nep el is fogja hinni.Ha olyan megerto es jo ember,akkor miert nem a tuntetesek elott tett ilyen intezkedeseket?! Jo kerdes ,mi?! Franciak,ne engedjetek a 21-bol.Rugjatok szet a feneket a nepnyuzo szabadkomuves kormanynak!