Felhívás!

Kulcsfontosságú választások várhatók az unióban

Kulcsfontosságú választások várhatók az unióban Külföld

Szlovákiában és Romániában új parlamentet választanak, Lengyelországban az elnöki székért várható kiélesedett küzdelem, valamint tartományi voksolást tartanak Hamburgban. Horvátországban az elnökválasztás második fordulóját tartják január ötödikén, és az Európai Parlament soros EU-elnöki tisztét is betölti az ország.

Több európai uniós országban is választást tartanak 2020-ban. A szakértők szerint egyik sem kulcsfontosságú, de jó fokmérője lehet annak, hogy az Európai Unió milyen állapotban van.

Ha a 2019-es trendeket nézzük, illetve azt, hogy a 2020-as választásokra mit vetítenek elő a közvélemény-kutatók, akkor azt láthatjuk, érvényesül az a trend, amely szerint az európai államok többsége belpolitikailag lebénul. Ezt láthattuk Spanyolországban, ahol már évek óta nem sikerült stabil kormányt alakítani, föláll egy szocialista kormány, amely idővel megbukik – közölte Lánczi Tamás politológus az M1 Unió 28 című műsorában.

„Ráadásul a spanyol belpolitikát egy belső, etnikai szeparatista feszültség is jellemzi” – mondta, és hozzátette, azonban a szlovákoknál sem egyszerűbb a helyzet, ahol február 29-én tartanak parlamenti választásokat.

Hasonló a helyzet Szlovákiában is, ahol látható, hogy van egy sorosista köztársasági elnök, illetve van egy nagyon furcsa, jobb- és baloldali pártkoalíció. Könnyen lehet, hogy például Szlovákiában is olyan formáció jön létre, amely nagyon bizonytalan, amely nem igazából kormányzóképes” – mondta.

(MTI, Hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.