Felhívás!

Koronavírus: Magyarország a 18., Románia az 57. legbiztonságosabb ország

Koronavírus: Magyarország a 18., Románia az 57. legbiztonságosabb ország Külföld

Magyarország a 18., Románia az 57. legbiztonságosabb országnak számít világviszonylatban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – derült ki a Deep Knowledge Group nemzetközi agytröszt frissen közzétett elemzéséből.

A csoport kétszáz országot pontozott összetett szempontrendszer alapján, melyben különböző súlyozással értékelték például a karantén hatékonyságát, a kormány válságkezelését, a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a kór terjedésének monitorozását, az egészségügyi rendszer felszereltségét, de még a demográfiai mutatókat és a krónikus betegségeket is figyelembe vették – számolt be a Magyar Nemzet.

A rangsorban Svájc 752 ponttal végzett az első, Németország 749 ponttal a második, Izrael 748 ponttal a harmadik helyen. Magyarország 656 pontot kapott, ezzel az „első szintű”, legbiztonságosabb országok közé kerültünk. Különösen jó, sőt világviszonylatban is az egyik legjobb pontszámot kapta Magyarország például a „vészhelyzeti készenlét” kategóriában, amely a társadalom rugalmasságát, a hadsereg hasonló tapasztalatait, a megfigyelési kapacitást és a korábbi nemzeti vészhelyzetek során begyűjtött tapasztalatokat értékelte.

Románia 531 ponttal “harmadik szintű” besorolást kapott.

Az adatokból kiderül, hogy az átlagpontok alapján világviszonylatban is Európa a legbiztonságosabb. Földrészünkön a legrosszabbul Észak-Macedónia szerepelt, de nem sokkal maradt el mögüle az Egyesült Királyság, valamint a különutas modellel próbálkozó Svédország sem.

Nagyobb kitekintésben: a skála másik végén Afrika áll, illetve a járvány új gócpontjának számító Dél-Amerika. A világ leginkább fertőzött országa, az Egyesült Államok is csak a „hármas szintű” országok közé fért be, az 58. helyen, egyetlen ponttal elmaradva Romániától. Érdekesség viszont, hogy a kór kiindulópontjának számító Kína ma már a hetedik legbiztonságosabb országnak számít a világon. Az olyan, jellemzően ázsiai országok, melyek védekezését a kezdetektől sikeresként értékelték – mint például Szingapúr, Japán, Dél-Korea –, ugyancsak az élmezőnyben végeztek, ami statisztikailag is alátámasztja eredményeiket.

(Magyar Nemzet)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.