Felhívás!

Karnyújtásnyira került a gazdagsághoz, de elfelejtette a jelszavát

Karnyújtásnyira került a gazdagsághoz, de elfelejtette a jelszavát Külföld

Egyetlen módon sem lehet kellemes elveszíteni 220 millió dollárt, de csupán azért elesni a gazdagságtól, mert nem emlékszünk egy jelszóra, kegyetlenül kínzó érzés lehet. Pontosan így járt egy programozó, Stefan Thomas, akinek jelenleg is 7002 bitcoinja van elzárva egy digitális pénztárcában.

Stefan Thomas 220 millió dollár értékű kriptovalutája egy IronKey merevlemezre van zárva. A probléma csupán az, hogy nem emlékszik a jelszóra, és az IronKey szigorú biztonsági protokolljai miatt már csak két sikertelen próbálkozás választja el attól, hogy örökre elveszítse digitális vagyonát – számolt be róla a New York Times.

Az IronKey 10 lehetőséget ad a felhasználóknak a helyes jelszó beírására, mielőtt örökre titkosítaná és eltüntetné a fiók tartalmát. Stefan Thomas már a nyolc leggyakrabban használt jelszavát is kipróbálta – mindhiába.

„Néha csak feküdtem az ágyban és törtem a fejem. Amikor eszembe jutott egy új stratégia, odamentem a számítógéphez és megpróbálkoztam vele, de mindig sikertelenül, aztán újra a kétségbeesés lett úrrá rajtam” – mondta a férfi.

Hihetetlennek tűnik a történet, pedig igencsak gyakori. A Chainalysis kriptovaluta adatcég szerint a forgalomban lévő 18,5 millió Bitcoin mintegy 20 százaléka – jelenlegi árfolyamon körülbelül 140 milliárd dollár értékben – elveszett jelszó miatt vagy egyéb okból elérhetetlenül „porosodik” digitális pénztárcákban.

Sokan a bitcoin egy évtizeddel ezelőtti berobbanása óta birtokolják kriptovalutájukat, akkor még senki sem bízott abban, hogy a virtuális érmék bármit is megérnek majd. Most viszont, évekkel később, amikor a bitcoin szárnyal, nem férnek hozzá millióikhoz, ami miatt a frusztrációtól egybe folynak a nappalok és éjszakák.

„Az évek során több száz órát töltöttem azzal, hogy bejussak ezekbe a digitális pénztárcákba” – mondta Brad Yasar, egy Los Angeles-i vállalkozó, akinek asztali számítógépei több ezer bitcoint tartalmaznak, melyeket még a technológia kezdeti időszakában bányászott vagy gyűjtött. Bár ezek a kriptovaluták mára már több százmillió dollárt érnek, Yasar sok évvel ezelőtt elveszítette a jelszavait, ezért a bitcoinokat tartalmazó merevlemezeket egy vákuumzáró zacskókban jó messzire eltette.

„Nem szeretném, ha minden nap arra emlékeztetnének, hogy amim most van, az csak a töredéke annak, amim lehetne, ha nem veszítem el” – mondta megkeseredetten.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. január 14., 14:19
    ÉRTÉKELÉS: 9

    A szerencse forgandó /Fortunas volubilis errat!Ezt már Ovidius is észlelte 2000 évvel ezelőtt …van aki a lottószelvényét veszíti el,a pénzes táskáját hagyja el,nem tudja hova ásta.el az aranyat meg a pénzt,berakta nyáron a kéménybe a kötegeket,majd télen elporladt…ő a jelszót felejtette el.Azért rejtjelezve csak leírhatta volna magának valahova vagy egy bankban bérel egy széfet és a jelszót ott helyezi el rejtjelezve…a pénzéből kitelt volna bőven!