Hirdetés
Hirdetés

Johannis: Románia elkötelezett a holokauszt emlékének megőrzése mellett

Johannis: Románia elkötelezett a holokauszt emlékének megőrzése mellett Külföld

Klaus Johannis azt nyilatkozta kedden Jeruzsálemben, hogy Románia elkötelezett a holokauszt emlékének megőrzése mellett és folytatja az antiszemitizmus elleni küzdelmet.

Hirdetés
Hirdetés

“Románia arra törekedett, hogy regionális modellé váljon a holokauszt felvállalása és az antiszemitizmus elleni küzdelem terén” – írta Johannis kedden az izraeli elnökség díszkönyvébe.

Hozzátette: az Izrael Állam elnökével folytatott megbeszélés döntő mértékben hozzájárul majd a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez, amelyek 72 éve megszakítás nélkül működnek.

Kedden Reuven Rivlin izraeli államfő fogadta Jeruzsálemben Klaus Johannist.

A román elnök hangsúlyozta a román és izraeli kormány harmadik együttes ülésének fontosságát, amely hozzájárul a két ország közötti gazdasági és ágazati együttműködés fejlesztéséhez.

A két államfő megbeszélései kiterjedtek a Románia és Izrael közötti kétoldalú kapcsolatokra, Románia erőfeszítéseire az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és az intolerancia elleni küzdelemben, valamint más közös érdeklődésre számot tartó témákra.

Az izraeli államfő különösen nagyra értékelte a két állam és nép közötti szoros baráti kapcsolatokat (…), és elismerését fejezte ki Iohannis elnök részvételéért az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

Klaus Johannis meghívta izraeli hivatali kollégáját, hogy még idén tegyen hivatalos látogatást Romániába. Reuven Rivlin elfogadta a meghívást.

A román államfő kedden háromnapos látogatásba kezdett Izraelben, ahol részt vesz a nemzetközi vezetők fórumán, amelyet a holokauszt-áldozatok emlékére és az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulójára szerveznek “Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism” címmel.

Szerdán a román államfő Binyamin (Benny) Gantz-cal, a Kék-fehér Szövetség elnökével folytat megbeszélést, majd részt vesz a Reuvén Rivlin izraeli államfő által szervezett hivatalos vacsorán.

A World Holocaust Forum Foundation és a Yad Vashem holokauszt-emlékközpont által szervezett nemzetközi fórumot csütörtökön tartják Jeruzsálemben. A fórum célja a holokauszt emlékének megőrzése és az antiszemitizmus és rasszizmus elleni globális harc megerősítése.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük