Hirdetés
Hirdetés

Jobbik: Szijjártó Péter lépjen fel a Románia felől érkező szemét ügyében!

Jobbik: Szijjártó Péter lépjen fel a Románia felől érkező szemét ügyében! Külföld

A Jobbik petícióban arra kérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy diplomáciai úton lépjen fel a Románia felől a folyókon érkező szemét ügyében.

Hirdetés
Hirdetés

A párt pénteki budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja emlékeztetett: egy héttel ezelőtt a román nagykövetségen próbáltak átadni egy petíciót.

Hozzátette, hogy két napja azonban újra nagy mennyiségű uszadék és szemét érkezett Románia felől a Szamoson.

A szakemberek ennek a “szemétáradatnak” csak egy részét tudják begyűjteni, a többi a Tiszalöki vízerőmű felé tart, és azon átlépve a Tisza-tavon terül majd szét – mondta.

Gyüre Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Felső-Tisza árterén mindenütt PET-palackok és műanyag szemét úszik a vízen.

A politikus közölte, hogy a problémáról a közelmúltban egyeztetett a külgazdasági és külügyi tárcával, ahol azt mondták neki, hogy a román fél tájékoztatása szerint “szinte megoldódott a helyzet”, és a romániai folyószakaszokon kiszűrik a szemetet. Gyüre Csaba szerint azonban ez nem igaz, mert továbbra is érkezik szemét.

Ez a probléma nem fog megoldódni megfelelő diplomáciai lépések nélkül – jelentette ki.

Gyüre Csaba ezért felszólította Szijjártó Pétert, lépjen fel azért, hogy az illetékes román szervek szüntessék meg a szennyezést, számolják fel a vízgyűjtőterületeken található illegális szemétlerakókat, valamint fokozottan ellenőrizzék a károsanyagokat kibocsátó ipari és agrárlétesítményeket.

A képviselő emellett sürgette egy monitoringrendszer kiépítését is, amelynek segítségével a magyar szakemberek hamarabb értesülhetnek a Magyarország felé tartó hulladékról.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese azt javasolta, Szijjártó Péter hasson közvetlenül a román kormányra annak érdekében, hogy “ezt a szennyezést szüntessék be”. Az európai parlamenti képviselő azt is kérte, hogy a miniszter az ügyben keresse meg az RMDSZ-t.

A politikus mindezek mellett lobbizást, illetve nyomásgyakorlást javasolt az ENSZ-re és az EU-s intézményekre.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük