Hirdetés
Hirdetés

Idén már mintegy 900 menedékkérő fulladt a Földközi-tengerbe

Idén már mintegy 900 menedékkérő fulladt a Földközi-tengerbe Külföld

Az idén már mintegy 900-ra emelkedett a Földközi-tengerbe fulladt menedékkérők száma, miután kedden újabb illegális bevándorlók vesztették életüket Líbia partjainál egy hajótörésben – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Hirdetés
Hirdetés

A líbiai hatóságok délután tudatták, hogy megtalálták egy bárka roncsait és öt vízbe fulladt ember holttestét. Hatvanöt további menedékkérőt kimentettek. Az eltűntek számára vonatkozóan eltérő értesülések állnak rendelkezésre, a líbiai parti őrség 15-20, az UNHCR legkevesebb 40 ilyen személyről tud.

A túlélőket az ország al-Homsz nevű városának kikötőjében tették partra.

A líbiai haditengerészet időközben beszüntette a további keresést, és figyelmeztetést adott ki a térség halászainak, hogy figyeljenek az esetleg felbukkanó újabb holttestekre.

A bevándorlók többsége Szudánból indult útnak, de van köztük egyiptomi, marokkói és tunéziai is.

Az UNHCR keddi közleményében közvetetten bírálta a szigorú bevándorlási politikát folytató Olaszországot, amiért nem engedi az illegális bevándorlókat szállító segélyhajókat kikötni. A főbiztosság szerint a Földközi-tenger mentén lévő államoknak „nem hátráltatni, hanem inkább segíteni kellene a tengeri halálozások mérséklését szolgáló önkéntes erőfeszítéseket”. Egyben sürgette az uniós kutató-mentő tengeri misszió újraindítását.

„Az együttérzést most tettekre kell váltani, hogy elejét lehessen venni a további halálozásoknak a tengeren és reményvesztésnek, amely leginkább ösztönzi az embereket a életük kockáztatására” – hangoztatta Vincent Cochetel az UNCHR-nek a Földközi-tenger középső medencéjében illetékes különmegbízottja

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint a Földközi-tenger középső medencéjén keresztül futó migrációs útvonalon Líbia és Olaszország között az idén hozzávetőleg hatszázan vesztették életüket. A Marokkó és Spanyolország, illetve a Törökország és Görögország között húzódó útvonalakhoz képest ez számít messze a legveszélyesebbnek.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük