Felhívás!

Hatalmas bálnatetemet sodort partra a tenger Belgiumban

Hatalmas bálnatetemet sodort partra a tenger Belgiumban Külföld

Tizennyolc méter hosszú bálnatetemet sodort partra a tenger Belgiumban – számolt be a helyi sajtó csütörtökön.

Rendőrségi források szerint az Északi-tenger mellett fekvő Middelkerke és Zeebrugge között a hajnali órákban észlelték a tetemet, amely az apály miatt reggelre Blankenberge partjainál teljes egészében a szárazföldre került.

Nem sokkal később a kíváncsiskodók elől a partszakaszt a rendőrség lezárta. A tájékoztatás szerint a 35 tonnás bálnát a helyszínen feldarabolják, és elszállítják, majd a belga természettudományi intézet a genti egyetemmel közösen felboncolja, hogy megállapítsák a halál okát. A csontvázat viszont a tervek szerint nem őrzik meg.

Mint közölték, ritka a bálnák megjelenése a belga partoknál, de nem példa nélküli, hogy egyedül vagy párban úszó példányokat figyelnek meg a halász- vagy vitorláshajók. Ilyen legutóbb 2017 tavaszán fordult elő, amikor még a parton állók is szemügyre vehették az Oostende strandjától mintegy két kilométerre úszó emlősöket. 

Mint a helyi média felidézi, 2015-ben egy bálna beúszott a genti kikötőbe, ahol egy tengerjáróval ütközött, amelynek hajócsavarja halálosan megsebesítette. A tetemet akkor a genti egyetem vizsgálta, csontváza a mai napig megtekinthető az egyetem múzeumának épületében.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.