Felhívás!

Háromszáz éve nem találtak akkora rózsaszín gyémántot, mint most

Háromszáz éve nem találtak akkora rózsaszín gyémántot, mint most Külföld

Az elmúlt háromszáz év legnagyobb, 170 karátos rózsaszín nyersgyémántját fedezték fel egy angolai bányában – jelentette be szerdán az afrikai ország kormánya és a bányát működtető ausztrál vállalat, a Lucapa Diamond Co.

A ritka gyémánt a Lulo Rose nevet kapta, mert a Lulo-bányában találták, ahol az Angolában valaha talált két legnagyobb gyémánt – köztük egy 404 karátos – is előkerült. A rózsaszín drágakő az ötödik legnagyobb gyémánt az alluviális gyémántbányából, ahol már 27 darab 100 karátos vagy annál nagyobb gyémántot termeltek ki.

A különösen ritka és tiszta gyémántok közé tartozó, „történelmi leletnek” számító rózsaszín gyémántot nemzetközi árverésen értékesíti az angolai állami gyémántkereskedelmi cég, a Sodiam, vélhetően csillagászati áron. Angola a világ 10 legjelentősebb gyémánttermelője közé tartozik.

A Lulo Rose imponáló méretű, de csak a saját kategóriájában számít kiemelkedően nagynak, a színtelen gyémántok 1000 karátosnál jóval nagyobbak is lehetnek. A világ valaha talált legnagyobb drágakőminőségű nyersgyémántja, a Dél-afrikai Köztársaságban 1905-ben bányászott Cullinan, amelynek darabjai a brit koronaékszereket és II. Erzsébet királynő személyes ékszereit díszítik, 3106 karátot nyomott.

Minden idők legdrágább csiszolt gyémántját, az 59,6 karátos Pink Start 2017-ben 71,2 millió amerikai dollárért  árverezték el Hongkongban.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.