Felhívás!

Hajléktalanokkal osztják meg a vacsorájukat

Hajléktalanokkal osztják meg a vacsorájukat Külföld

Hála a segítőkész lengyeleknek, idén sem maradnak éhen a rászorulók az ünnepek alatt. Az ,,Oszd meg a vacsorád egy hajléktalannal” elnevezésű kampány szenteste kezdődött és egészen szombatig tart. A kezdeményezéshez pedig 60 város is csatlakozott.

Az ételgyűjtés különlegessége, hogy az emberek nem egy szervezetnek adakoznak, hanem maguk vihetik el a megmaradt finomságokat valamelyik nyitott konyhára, ahol a fedél nélküliek már alig várják, hogy ők is kapjanak egy keveset a karácsonyi hangulatból.

– Ez a legrosszabb időszak az elhagyottak számára. Itt viszont bárki leülhet melléjük és egy kellemes beszélgetés közben elfogyaszthatja a saját vacsoráját is. Ráadásul a felesleg is jó helyre kerül – mondta a gyűjtés egyik kitalálója, Marta Urbanska.

Minden önkormányzat máshogy segít. Van, ahol az önkéntesek házról házra járva gyűjtik be a karácsonyi trakta maradványait, máshol pedig hűtőket raktak ki az utcákra, amelyekbe bárki beteheti az adományát. A lényeg, hogy semmi se vesszen kárba. Lengyelországban ugyanis 9 millió tonna ételt dobnak ki évente. Fejenként két mázsát.

– Nagyon sokan bontatlan csomagolású élelmiszereket hoznak, mert például túl sok mézeskalácsot vettek a boltban – magyarázta Magdalena Priebe önkéntes – de akadnak olyan háziasszonyok is, akik kifejezetten a hajléktalanoknak főznek.

A kampány 2015 óta egyre népszerűbb és a szervezők már húsvétkor is várják a felajánlásokat.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.