Felhívás!

Gyorsított eljárásban vizsgálja a remdesivir nevű szert az EU

Gyorsított eljárásban vizsgálja a remdesivir nevű szert az EU Külföld

Az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja a remdesivir nevű szer használatának engedélyezését a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására – közölte vasárnap a svéd gyógyszerügynökség.

A skandináv ország gyógyszerengedélyezési hatóságának járványügyi munkatársa, Charlotta Bergqvist a TV4 svéd televíziós csatornának elmondta, hogy a remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szombaton engedélyezte a remdesivir használatát azon koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, akiknek az állapota kifejezetten súlyos.

A hét elején Abe Sindzó japán kormányfő is bejelentette, hogy a remdesivirt várhatóan jóváhagyják a vírus okozta Covid-19 betegség ellen.
A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként.

A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Rafila: ne próbáljanak az internetről remdesivirt vásárolni!

Alexandru Rafila professzor, Románia képviselője az Egészségügyi Világszervezetben, azt tanácsolja az embereknek, hogy ne próbáljanak az internetről remdesivirt, mivel a világhálón kínált termék biztosan hamisítvány. A remdesivirt nem lehet gyógyszertárban megvásárolni, nem létezik tabletta kormában, kizárólag a kórházakban, injekció formájában használják a kritikus állapotú páciensek kezelésére.

“Biztos vagyok benne, hogy már fellelhető az interneten, de nem maga a gyógyszer, hanem egy ezen a néven futó tabletta, amelynek súlyos hatásai lehetnek. Nem használható otthon, és nem használják megelőzésre!” – figyelmeztet Rafila.

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke meglehetősen visszafogott a gyógyszer hatékonyságát illetően, mivel az információk ellentmondásosak, és nem készült megfelelő mennyiségű kutatás, ugyanakkor a politikai és gazdasági tényezőket is figyelembe kell venni, amelyek miatt ezt a kezelést ajánlják.

 

(MTI/Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.