Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Geoană: a NATO-nak joga van csapatokat telepíteni Kelet-Európába

Geoană: a NATO-nak joga van csapatokat telepíteni Kelet-Európába Külföld

A NATO-nak joga van ahhoz, hogy csapatokat telepítsen Kelet-Európába, az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt már nem kötik azok a vállalásai, amelyeket régebben tett Moszkvával fenntartott kapcsolatainak keretében – jelentette ki Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese abban az interjúban, amelyet az AFP francia hírügynökségnek adott vasárnap este a litvániai Vilniusban.

Hirdetés
Hirdetés

A NATO és Oroszország közötti kapcsolatokat szabályozó, 25 éve aláírt alapokmány előirányozza ugyan, hogy az észak-atlanti szövetség tartózkodik attól, hogy jelentős méretű hagyományos erőket vonjon össze Kelet- és Közép-Európában, de Ukrajna megtámadásával és a NATO-val folytatott párbeszéd teljes megszakításával Oroszország maga érvénytelenítette e dokumentum tartalmát – emelte ki Geoană.

Moszkva ugyanis akkor vállalta, hogy nem tesz agresszív lépéseket szomszédai ellen, és rendszeresen konzultációkat tart a NATO-val, márpedig most egyiket sem teszi – tette hozzá.

Geoană úgy vélte, a NATO-t most már semmi nem korlátozza abban, hogy jelentősebb erőkkel legyen jelen keleti régiójában, így a balti államokban is. Ezt a kérdést a következő hetekben a szövetség tagországai miniszteri, majd kormányfői szinten is megtárgyalják.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. május 30., 15:04
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Magyaran ez azt jelenti , hogy ti annak ellenere terjeszkedtetek , hogy Oroszorszag , az egyezmeny betartasat kerte. Hat lepett . Ezzel szabad az ut a NATO-nak tovabbi nyomulasra. Ha , ne adj’ Isten, komolyabbra fordulnak a dolgok , azt a NATO fogja provokalni , mint az eddigit is.

 • User
  Dátum: 2022. május 30., 17:24
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Amikor megszunt a Warsoi szerszodes katonai tomorulese a Natonak se kellett volna nyomuljon keletre!!!Amerika SOHA se fogja engedni hogy Europaba beke legyen,talalnak urugyet…..

 • User
  Dátum: 2022. május 31., 18:57
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ahova betelepítenek NATO katonákat mint Brassó megyébe akarják ,az natoterület.Telepítettek már teuton ,máltai (Johannita lovagokat )is a középkorban.A Teuton rendet 1211 -ben .Földváron ,Rozsnyón,Feketehalmon stb is voltak de nem tartották be az egyezményt,aztán a magyar király,II.András kiebrudalta őket 1225 ben.