Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fukushima: Japán jóváhagyta a szennyvíz kiengedését az óceánba

Fukushima: Japán jóváhagyta a szennyvíz kiengedését az óceánba Külföld

Japán jóváhagyta a tervet, miszerint több mint egymillió tonna szennyezett vizet juttatnának a megsemmisült fukusimai atomerőműből a tengerbe.

Hirdetés
Hirdetés

A helyi halászati ipar határozottan ellenezte a lépést, aggódva, hogy a fogyasztók nem lesznek hajlandók termékeket vásárolni a régióból. Az ágazatot a 2011-es katasztrófa rendkívül erősen sújtotta, sok ország megtiltotta Japán északkeleti partjainál kifogott tengeri élelmiszerek behozatalát – írja a BBC hírportálja.

Az Egyesült Államok azonban támogatja Japán döntését, kijelentve, hogy „a globálisan elfogadott nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelő megközelítést alkalmazott”.

Tokió szerint a nukleáris üzemanyag hűtésére használt víz felszabadításának munkája körülbelül két év múlva kezdődhet meg.

A végleges jóváhagyás évekig tartó vita után jöhetett létre, és várhatóan a végrehajtása évtizedekbe telik majd.

Jelenleg a radioaktív vizet egy komplex szűrési eljárás során kezelik, amely eltávolítja a radioaktív elemek nagy részét, de néhány megmarad, köztük a trícium is – ami csak nagyon nagy mennyiségben tekinthető károsnak az emberi szervezetre nézve.

A szűrési eljárás után hatalmas tartályokban fogják tárolni a vizet, előreláthatóan 2022-re a rendelkezésre álló tartályok meg fognak telni. A Reuters jelentése szerint jelenleg mintegy 1,3 millió tonna radioaktív vizet tárolnak ezekben a tartályokban.

Mennyire biztonságos ez a víz?

Japán a terv jóváhagyása mellett azzal érvel, hogy a szennyvíz kijuttatása a tengerbe biztonságos, mert szinte az összes radioaktív elem eltávolításával dolgozzák fel, és nagy mértékben hígítják mielőtt azt az tengervízbe eresztenék.

A tervet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is támogatja, miszerint a folyamat hasonló a világ többi üzemének szennyvíz ártalmatlanításához.

A tudósok azzal érvelnek, hogy a vízben maradó elemek csak nagy adagokban károsak az emberre. Hígítással a kezelt víz nem jelent tudományos szempontból kimutatható kockázatot – mondták a tudósok.

A halászati ​​ágazat csoportjai attól tartanak, hogy a trícium  bekerül az élelmiszerláncba és a tengeri élelmiszereken keresztül az emberek szervezetébe is. Ennek a kockázata nem nulla, de a tudományos konszenzus szerint nem jelent veszélyt az emberi egészségre.

A tudósok arra is rámutattak, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország által az 1940-es, 50-es és 60-as években végzett nukleáris fegyver-kísérletek során jóval több sugárzó anyag került a Csendes-óceánba.

Mi történt Fukushimában?

2011. március 11-én Japán északkeleti partjainál 9,0-es erősségű földrengés következett be, amely 15 méteres szökőárt váltott ki.

Míg a fukusimai atomerőmű olvadásának megakadályozására szolgáló pótrendszerek túlélték a kezdeti rengést, a cunami további károkat okozott.

Mivel a létesítmény hűtőrendszere a rákövetkező napokban meghibásodott, tonnányi radioaktív anyag szabadult fel. Ez az olvadás volt a legsúlyosabb nukleáris baleset az 1986-os csernobili katasztrófa óta.

(Hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások