Felhívás!

FRISSÍTVE: Terrortámadás történt Bécsben, több halott és sebesült

FRISSÍTVE: Terrortámadás történt Bécsben, több halott és sebesült Külföld

Terrortámadás történt Bécs belvárosában, a terroristák több helyszínen is tüzet nyitottak. A belügyminiszter szerint a lövöldözésben már négy civil vesztette életét, és sokan megsebesültek.

Négy ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és két nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte kedd reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost.

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” – jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a lelőtt merénylőn nem robbanóöv volt, hanem csak annak utánzata.

Évtizedek óta nem tapasztalt ilyen nehéz éjszakát a bécsi rendőrség – mondta a bécsi belügyminiszter reggeli sajtótájékoztatóján.

A lezárások továbbra is életben vannak Bécs belvárosban. Az első kerületet hermetikusan lezárták. A sérültek ellátása a belvárosban felállított triázs sátorokban zajlik.

A belügyminiszter arra kérte a helyieket, hogy ne küldjék iskolába gyerekeiket, továbbá azt is, hogy maradjanak otthon, hogy ezzel is segítsék a nyomozást.

Este nyolckor kezdődött a támadás

Lövések dördültek el hétfőn, 20 óra körül egy bécsi zsinagóga környékén. Több elkövető automata fegyverekkel adott le lövéseket a bécsi rendőrség Twitter-üzenetei szerint.

Eddig hat különböző bűnügyi helyszínen folyik a nyomozás.  Három halottról szólnak a híradások.

Tizenöt sérültet szállítottak eddig a bécsi kórházakba, köztük hét súlyos sérültet – jelentette az ORF rendkívüli híradója. A híradások szerint egy támadót lelőttek.

Egy merénylő pedig felrobbantotta magát hétfő este Bécs központjában – így tudta akkor még a Kronen Zeitung. A lap szerint az osztrák főváros egyik zsinagógáját érte támadás a Seitenstettengassén. Az elkövetők többen lehettek, egyikük meghalt – erősítette meg a belügyminisztérium –, egy másik viszont még menekül.

A bécsi rendőrség Twitteren felszólította az embereket, hogy kerüljék a köztereket, illetve tömegközlekedési eszközöket.

Egy Twitter-videón feltehetően az egyik terrorista lelő egy rendőrt.

A hadsereg egységei megszállták Bécset

A bécsi támadás után aktiválták a terrorelhárító erőket. A hadsereg egységei megszállták az osztrák fővárost, és a különleges erők (Jagdkommando) is rendelkezésre állnak a terrorizmus elleni küzdelem támogatására – közölte a belügyminisztérium hétfő este.

„Fontos, hogy minden rendelkezésre álló erőt bevessünk a nyugalom fenntartása érdekében. A szövetségi kormány ezért azonnali hatállyal aktiválta az osztrák fegyveres erők különleges egységeit” – írta a Kurier hírportál.

A rendőrség a Twitteren azt kérte, hogy mindenki kerülje el a belvárost, a köztereket, illetve tömegközlekedési eszközöket. Egy bejegyzésben azt írták, hogy többen megsérültek.

A belügyminiszter terrortámadásnak minősítette a történteket. A kancellár, Sebastian Kurz is undoírtó terrortámadásnak nevezte a Twitteren.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

A lelőtt támadó Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden.

A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Iohannis Románia szolidaritásáról biztosította Ausztriát

Románia szolidaritásáról biztosította Ausztriát Klaus Iohannis államfő a hétfő esti bécsi terrortámadás kapcsán.

“Szörnyű hírek érkeztek Bécsből. (…) Határozottan elítélem ezeket a kegyetlen terrorcselekményeket. Részvétem a családoknak és az áldozatokhoz közeli személyeknek. Románia szolidáris Ausztriával” – írta az államfő hétfő éjjel a Twitterre.

(MTI/hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások