Felhívás!

Forrósodik a hangulat Ukrajna és Oroszország között

Forrósodik a hangulat Ukrajna és Oroszország között Külföld

Hadiállapot bevezetését javasolta hatvan napos időtartamra az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vasárnap éjjel tartott ülésén Olekszandr Turcsinov, a testület elnöke, amit Petro Porosenko államfő is támogatásáról biztosított – derült ki az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósításából.

Porosenko közölte: kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a kérdést. Szavai szerint az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent “hadüzenetet”. “Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be – szögezte le.

Az elnök azt javasolta, hogy a parlament zárt ülésen tárgyalja meg a kérdést.

A Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt riadókészültségbe helyezték közben az ukrán haditengerészet teljes állományát, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre.

Az incidens azzal kezdődött, hogy vasárnap egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének. Az ukrán hadihajók az odesszai kikötőből indultak el és a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba tartottak. Útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették.

Ez első incidens után néhány órával az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Kercsi-szorosból kifelé haladó hajókra már tüzet nyitott, aminek következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan. Ezt követően mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg. 

Kijev az incidenst a nemzetközi jog megsértésének és katonai agressziónak minősítette, Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán fél provokálta ki az egészet.

Teljes harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget

Teljes harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget, válaszul az orosz agresszióra az Azovi-tengeren – jelentették hétfőn ukrán hírportálok, idézve az ukrán vezérkar közleményét.
 
A vezérkar úgy fogalmaz, hogy az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntést hozott a hadiállapot jogi helyzetének bevezetéséről, és ennek alapján a hadsereg főparancsnoka utasítást adott a hadsereg teljes harckészültségbe helyezéséről. A védelmi minisztérium közlése szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) is készültségbe helyezték.

Románia Moszkvát hibáztatja

A román külügyminisztérium “mélységes aggodalmát” fejezte ki hétfőn az Azovi-tengeren, illetve a Kercsi-szorosban történtek miatt, és úgy ítéli meg, hogy az “agresszió” és a nemzetközi jog megsértése aláássa az egész térség biztonságát.
 
A tárca Twitteren közzétett állásfoglalása csak utal arra, hogy Oroszországot tartja felelősnek az incidensért. A bukaresti külügy ugyanis az eset kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Románia határozottan kiáll Ukrajna területi épsége és szuverenitása, illetve azon joga mellett, hogy “nemzetközi vizeit” használhassa.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. november 27., 13:43
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem tudom mi lesz ebből, de nem lessz jó vége ! Develesu az első Nato célpont,minket lőnek szanaszét az oroszok egy esetleges konfliktus során a Nató-val !!! Bekövetkezik lassan amitől mindenki tart ,forrong a levegő,szíria,ukrajna.

 • User
  Dátum: 2018. november 27., 18:17
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nem kell ugy bexarni gyerekek,mert nem lessz ebbol semmi.A NATO nem jelezte,hogy bele akarna avatkozni ebbe az incidensbe.Ami pedig Romaniat illeti es a roman hivatalos allaspontot meg fenyegetozest Oroszorszag fele,ezt ugy kell kezelni mint a piszlikutyat mely a csoban kutya baratja.Ugat,hogy kimutassa,neki milyen nagykutya a haverja. Kusti nye bolhas!

 • User
  Dátum: 2018. november 28., 7:57
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Az ukran hadihajon harom kontrainformacios tiszt tartozkodott.Ezt tegnap Ukrajna is elismerte.Ezert tamadtak rajuk az oroszok.Ugy hogy ebben az ugyben Ukrajna a provokator es nem Oroszorszag.