Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Félméteres hó az Alpokban: kezdődik a síszezon?

Félméteres hó az Alpokban: kezdődik a síszezon? Külföld

Lassan kezdődik a síszezon, melyről Európában sokaknak már nemcsak a téli sport, hanem egy járványgóccá vált település, Ischgl is az eszébe jut. Pár síterep már megnyitott, hétvégére pedig a havazás is megérkezik az Alpokba – jelenti az Időkép.

Hirdetés
Hirdetés

A szakportál szerint az északi lejtőkön és a magasabb csúcsokon vasárnap reggelig többfelé elérheti az 50 centimétert a hóvastagság, sőt helyenként 60-70 cm is összegyűlhet.

A térségben már készülnek a szezonra, Hintertux és Pitztal gleccser síközpontok tárt kapukkal várják a látogatókat. A járványhelyzetre tekintettel sorban állás közben, zárt terekben és a hüttékben is kötelező a maszkviselet.

Péntek reggeltől újabb gleccserterepet vehettek birtokba a síelők az Alpokban – jelenti a sielok.hu. Dél-Tirol gleccserterepe, Schnalstal/Val Senales, kezdte meg a 2020/2021-es szezont. Szokás szerint a pályát főleg a versenyzők használják ebben az időszakban.

Eközben a Guardian arra emlékeztet: a tél végén legalább 6000-en fertőződtek meg koronavírussal az osztrák Ischglben, amit sokak a tél Ibizájának is neveznek.

„Sem Tirol tartomány, sem Ischgl vezetése nem követett el mulasztást” – idéztük áprilisban a település polgármesterét, Werner Kurzot. A Landecki járásban található, az egyik legfelkapottabb osztrák síparadicsomnak számító Ischgl vezetését tették ugyanis felelőssé azért, hogy Európa jelentős részében elterjedt a koronavírus.

Kurz akkor abszurdnak nevezte a vádakat. Hangsúlyozta, követte a hatóságok valamennyi utasítását, és utólag elemezni fogják a történteket. Arra a kérdésre, hogy nem kellett volna korábban elrendelni a szórakozóhelyek bezárását, illetve nem lett volna még célravezetőbb lezárni az egész síterepet, azt válaszolta, hogy az önkormányzatnak nincs teljes jogú döntési jogköre.

A rendőrség utóbb egy több mint ezer oldalas jelentésben foglalta össze a történeket. A gyanú szerint az osztrák tartományban a hatóságok késleltették a hotelek és sípályák lezárását, miután több ott dolgozó és vendég megfertőződött a koronavírussal.

Ezzel egyidejűleg az Innsbrucki Egyetem is vizsgálta az elhíresült helyszínt. Júniusban azt állapították meg, hogy az ischgliek több mint 42%-nál koronavírus antitest mutatható ki. Ez a legmagasabb védettségi arány a világon.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük