Felhívás!

Ez okozhatja a rejtélyes elefántpusztulást Botswanában

Ez okozhatja a rejtélyes elefántpusztulást Botswanában Külföld

Több száz elefánt pusztult el eddig rejtélyes körülmények között Botswanában, az Okavango folyó deltájának vidékén. Habár a laboratóriumi vizsgálatok még nem értek véget, az előzetes eredmények alapján egyre valószínűbb, hogy mérgezés áll a tömeges elefántpusztulás hátterében.

Botswanában él a világ legnagyobb elefántpopulációja, az ormányosok létszáma az országban eléri a 130 000-t. Éppen ezért aggasztó, hogy március óta becslések szerint körülbelül 300 elefánt pusztult el rejtélyes körülmények között.

A hatóságok kizárták, hogy az állatokkal lépfene végzett, ahogy azt is, hogy orvvadászoknak estek áldozatul – az elhullott egyedek agyarait ugyanis nem fűrészelték le. A minták elemzése még nem ért véget, de az előzetes eredmények alapján a kutatók azt gyanítják, az elefántok természetes toxinok miatt pusztultak el.

Ismert, hogy egyes baktériumfajok elszaporodása az állóvizekben veszélyes méreganyagok felhalmozódását eredményezi. Szintén a mérgezés gyanúját erősíti, hogy az elefántok haláluk előtt zavarodottan viselkedtek, tántorogva, legyengülve járkáltak.

A vizsgálat végleges eredményeire még várni kell. A kutatómunka nemzetközi együttműködéssel valósul meg, a mintákat dél-afrikai, kanadai, zimbabwei és egyesült államokbeli kutatólaboratóriumokban elemzik.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.