Hirdetés
Hirdetés

EU-csúcs: össztűz zúdult Orbán Viktorra a pedofiltörvény miatt

EU-csúcs: össztűz zúdult Orbán Viktorra a pedofiltörvény miatt Külföld

Heves vita volt az uniós csúcson a magyar pedofiltörvényről. Mark Rutte mellett a portugál kormányfő, Antonio Costa is azzal érvelt, Magyarországnak nincs helye az unióban, ha nem tiszteli a közös értékeket. A vitában az összes tagállam szót kért.

Hirdetés
Hirdetés

“Magyarországnak nincs helye az Európai Unióban” – ezzel a mondattal adta meg az alaphangot a csütörtök esti brüsszeli vita előtt Mark Rutte holland kormányfő egy tévécsatornának nyilatkozva. Rutte azzal érvelt, hogy a diszkriminatív magyar törvény ellentétes az unió értékeivel. Ezért, ahogy fogalmazott, térdre kell kényszeríteni az ügyben Magyarországot.

“A cél az, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot ebben az ügyben. Meg kell érteniük, hogy az uniós tagság a közös értékek közösségét is jelenti” – mondta a holland miniszterelnök, Mark Rutte.

Az ülésen a portugál miniszterelnök is azt mondta, Magyarországnak el kellene gondolkodnia azon, hogy a tagság helyett csak gazdasági együttműködést válassza. Erről az Irish Times újságírója számolt be a Twitteren.

A homoszexualitását nyíltan vállaló luxemburgi miniszterelnök is harcba szállt a magyar jogszabály ellen. Xavier Bettel szerint fiatalokat sodorhat veszélybe az, ha nem beszélhetnek nyíltan a másságukról.

“Nagyon sok fiatal követ el öngyilkosságot azért, mert nem tudja elfogadni önmagát olyannak, amilyen, amiért nem normálisnak tartják őket, amiért veszélyesnek tartják őket. Közben nem veszik észre, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, az intolerancia viszont egy választás. Én ma nem leszek toleráns az intoleranciával szemben, és harcolni fogok.”- mondta Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök.

Uniós diplomaták egyébként az ülés alatt azt közölték, hogy az LMBT-ügyben mind a 27 delegáció felszólalt, a vita pedig részletes és érzelmektől fűtött volt. A forrás szerint több vezető is aggodalmának adott hangot azért, mert a magyar törvény érinti a melegjogokat és aláássa az unió értékeit. A magyar miniszterelnök elmagyarázta a törvény szándékait.

Az EUrologus úgy értesült, hogy csak a lengyel és a szlovén kormányfő vette védelmébe a magyar miniszterelnököt.

A vita végén az Európai Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy az uniós jog a nemzeti törvények fölött áll és felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottság már hivatalos lépéseket tett az ügyben.

Orbán Viktor: az új magyar szabályozás gyermek- és szülővédelmi törvény

Az új magyar szabályozás arról szól, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás egyébként nehéz és bonyolult kérdéskörével, ennek eldöntése kizárólag a szülő dolga; ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően.

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarország számára megtiszteltetés, ha bármelyik miniszterelnök vagy az Európai Tanács elnöke érdeklődik egy magyar törvény iránt.

“Szívesen elmondom nekik, hogy szó sincs semmilyen törvényről, ami a homoszexualitásra vonatkozna. Ez a törvény nem erről szól, ez a törvény a gyermekek neveléséről, bármilyen szexuális tartalmú neveléséről szól” – fogalmazott.

Mindig jobb előbb elolvasni valamit, és csak azután reagálni arra, ez a helyes sorrend – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, a szabályozás arról szól: a szülők dolga annak eldöntése, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás kérdéskörével. “Az államnak pedig az a dolga, hogy megteremtse a feltételeit annak, hogy a szülők ezeket a jogaikat valóban gyakorolni tudják. Ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény” – húzta alá.

“Én a jogok harcos védelmezője vagyok. Szabadságharcos voltam a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitás büntetendő volt. A szabadságért és a jogokért küzdöttem, ami azt jelenti, hogy küzdöttem a homoszexuálisok jogaiért is” – fogalmazott Orbán Viktor.

Ez a törvény nem erről szól, ez a törvény a gyerekek és a szülők jogairól szól – szögezte le.

(Euronews/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. június 28., 8:29
  ÉRTÉKELÉS: -1

  “Én a jogok harcos védelmezője vagyok. Szabadságharcos voltam a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitás büntetendő volt. A szabadságért és a jogokért küzdöttem, ami azt jelenti, hogy küzdöttem a homoszexuálisok jogaiért is” – fogalmazott Orbán Viktor.
  1961 -törvényt hozott az akkori magyar kormány, hogy a homoszexualitás nem büntetendő.
  1963-ban született Orbán Viktor.
  “Szabadságharcos voltam a kommunizmus alatt” – ez viszont igaz mert KISZ titkár volt. Közéleti hozzáállása saját elmondása alapján a honvédségnél eltöltött idő alatt változott meg gyökeresen, ahonnan teljesen más emberként távozott. Korábban a szocialista rendszer naiv és elkötelezett híve volt (Wikipedia).

 • User
  Dátum: 2021. június 28., 9:40
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Amig Magyarorszaggal foglalkoznak addig lepleznek egyebb sulyos problemakat amik eletbevagoak lennenek.Magyarorszag a tortenelem soran mindig vesztes volt mert probalt kiallni igazaert es ezert megtett mindent,hogy ervenyesitse.Ezert felnek es feltek folyton a magyar neptol,a trianon alkalmaval is az orszag felszabdalasaval gyengiteni akartak a harcias szellemet de valojaban sose tudjak megtorni amig egy Orban Viktor akad a foldon.Es remelem ha O mar nem lesz akkor is szuletnek hasonlo karakan emberek amelyek a nemzet becsulelet tovabb viszik.Azert lehet Magyarorszag is el kellenne gondolkozzon azon ,hogyha kiall az uniobol nem-e jobban jarna ! Igaz egy kis orszag nem az angolokkal vetekezzik de szerintem a magyarok ha felbomlik az unio akkor is a legvesztesebb orszag lesz ,mert mindig rajtunk csattan az ostor es lehet jobban jarnanak ha nem varjak meg a vegitelet napjat.

 • User
  Dátum: 2021. június 29., 10:33
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Magyarország jobban tenné, ha kiállna ebből a szennyes légkörű unióból. Az EU a pedofiliát pártolja, s buzi miniszterelnök kritizálja a magyar gyermek- és szülőpárti törvényt. Jól lezüllött az unió.

  • User
   Dátum: 2021. június 29., 13:04
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Nem is ártana néhány év lezárt határral, újra vámtarifákkal az unió és Magyarország között, órákat állva a határokon, uniós pénzek nélkül. De nem baj, Kína, Oroszország majd “segít”, mint pl. Montenegrót, összeborulhatnak Fehéroroszországgal is.
   Majd ha kell megyünk Szerbián keresztül nyugatabbra vagy repülünk.

  • User
   Dátum: 2021. június 29., 13:31
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Egy biztos: a magyar külpolitika kb. nulla már nagyon rég. 48-at elbuktuk, az első világháborút is, a másodikban is rossz lóra tettünk. 89-ben visszakapták az esélyt, de Orbán sikeresen lerombolt mindent. Pedig szimpatikus volt, sokkal inkább mint Horn, Medgyesi vagy Gyurcsány. Ha pedig rossz a külpolitika és lenézik őket annak nem csak Magyarország, hanem az itteni magyarok is megisszák a levét, mint ahogy a múltban is történt. Ezért is mondom, hogy Orbán nem nemzetmentő, csak annak állítja be magát.