Felhívás!

ENSZ: 13 millió embert fenyeget súlyos éhínség Afrika szarván

ENSZ: 13 millió embert fenyeget súlyos éhínség Afrika szarván Külföld

Tizenhárommillió embert fenyeget súlyos éhínség Afrika szarván az aszály miatt – közölte az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) kedden.

A Szomáliát, Etiópiát és Kenyát is magában foglaló térségben 1981 óta nem volt ennyire száraz az időjárás.

A WFP szerint azonnali segítségre van szükség, hogy el lehessen kerülni a nagyobb humanitárius válságot.

Az aszály nagy csapás az Etiópia déli és délkeleti részén, Kenya délkeleti és északi részén, illetve Szomália déli-középső részén vándorló, állattenyésztésből és mezőgazdaságból élő közösségek számára. A térségben egyébként is sokan alultápláltak.

A Világélelmezési Programnak 327 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy a következő fél évben fedezni tudja 4,5 millió ember legalapvetőbb szükségleteit, illetve segítse a közösségeket, hogy ellenállóbbá váljanak a szélsőséges éghajlati eseményekkel szemben.

A szervezet közleményében rámutatott: az elmúlt három esős évszakban nagyon kevés csapadék hullott, ami megtizedelte a termést, és szokatlanul nagy elhulláshoz vezetett az állatállományban. A víz- és legelőhiány miatt számos családnak kellett hátrahagynia otthonát, és a népességmozgás egyre több konfliktushoz vezet a különféle közösségek között.

Az előrejelzések szerint a következő hónapokban továbbra is az átlagosnál kevesebb csapadék hullhat – figyelmeztetett a WFP.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) február elején azt mondta: március közepéig több mint hatmillió ember szorulhat sürgős humanitárius segítségre Etiópiában. Egy szomáliai civil szervezet szerint Szomáliában több mint hétmillió embernek kellene sürgős segítség.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.