Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Embertelen bánásmód egy kínai internet-elvonó központban: 10 napig elzárva tartották a gyermekeket

Embertelen bánásmód egy kínai internet-elvonó központban: 10 napig elzárva tartották a gyermekeket Külföld

Börtönbüntetésre ítélek több kínai férfit, akik internet-függőség kezelésére szolgáló helyként reklámozott központot működtettek, miután kiderült, hogy a gyermekeket akár tíz napig bezárva tartották izolált helyiségekben – tájékoztat a CNN.

Hirdetés
Hirdetés

A hely csak egyike azon rehabilitációs központoknak, amelyek az elmúlt tíz évben azért hoztak létre, mert aggódtak amiatt, hogy a fiatalok túl sok időt töltenek az interneten.

A széles körű cenzúra és a kormányzati ellenőrzések ellenére Kínában él az egyik legnagyobb internetes közösség, több mint 850 millió ember rendelkezik internet-hozzáféréssel, köztük 200 millió 15 és 35 év közötti fiatal.

Az online függőséget kezelni hivatott táborok népszerűsége megnövekedett, miután Kína 2008-ban hivatalosan is elfogadta az internetes függőséget mentális rendellenességként. Az utóbbi időkben azonban számos jelentés érkezett erőszakos cselekedetekről, amelyek ezeken a helyeken történtek.

2014-ben egy 19 éves lány meghalt, miután egy internet-elvonó központ oktatói megverték, számolt be a kínai sajtó. Más információk szerint kezelésként áramütést is alkalmaznak.

Kedden a bíróság bejelentette, hogy négy embert bűnösnek találtak, mivel 12 fiatalt fogvatartottak a Jiangxi tartományban, a Yuzhang Akadémián. A fiatalokat akár 10 napig is bezárva tartották, egy kivételével mindenik kiskorú volt. A bűnösöket 11 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

Az általuk működtetett központ 2017-ben vált ismertté, miután a helyi hatóságok bejelentették, hogy kivizsgálják a fiatalok testi fenyítésével kapcsolatos vádakat, amelyet azért alkalmaztak, hogy „ápolják az erkölcsi jellemüket”.

A Global Times szerint a Yuzhang Akadémia volt hallgatói azzal vádolták az alkalmazottakat, hogy „kicsi fekete helyiségekbe” zárták be őket, egy takaróval és egy WC-nek szánt edénnyel. „Mindig figyeltek” – mondta Xian, aki 2017-ben volt tanítvány.

A kínai kormány egyébként szigorú intézkedéseket hozott az utóbbi években a fiatalok internetfüggőségének csökkentésére. Novemberben Peking bejelentette, hogy megtiltja a 18 év alatti gyermekek számára az éjszakai videójátékozást. Hétköznapokon 90 perc, hétvégén pedig 3 óra játékhoz van joguk. Továbbá, a kiskorúak nem játszhatnak videójátékokkal 22 és 8 óra között.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük