Felhívás!

Elsőként a világon az olasz iskolai tananyagba kerül be a klímaváltozás

Elsőként a világon az olasz iskolai tananyagba kerül be a klímaváltozás Külföld

Az olasz állami iskolai tananyagban jövőre már szerepelni fog a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés. Ezzel Olaszország a világon elsőként vezeti be a kérdés oktatását kötelezően az iskolákban – közölte az olasz oktatásügyi miniszter.

Lorenzo Fioramonti elmondta, hogy az iskolások a következő tanévben 33 órában kötelezően foglalkoznak majd a klímaváltozás hatásaival. A miniszter hangsúlyozta, kezdeményezése arra irányul, hogy a tanulók következő generációja megismerkedjen a klímaváltozás okaival, kockázataival és hatásaival.

Fioramonti, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa hozzáfűzte, hogy a 2020/2021-es tanévtől a földrajz és a fizika tantárgyak olyan ismeretanyaggal bővülnek, amelyek rávilágítanak a fenntartható fejlődés kérdéseire.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és környezetvédelmi lobbicsoportok klímaváltozási modellje szerint Olaszország azon európai országok közé tartozik, amelyeket a legjobban érint a klímaváltozás. Az éghajlat változása komoly hatással van a mezőgazdaságra, az ország északi részén lévő gleccserek olvadnak, ami áradásokat és földcsuszamlásokat okoz, Velence és más tengerparti városok pedig szintén egyre súlyosbodó áradásoknak vannak kitéve.

A miniszter indítványai a repülőjegyek, a műanyag termékek és a cukros ételek megadóztatásáról az olasz jobboldali ellenzék kemény ellenállásába ütköztek.

A támadások ellenére az új olasz kormány 2020-as költségvetésében szerepel a műanyagok és a cukros üdítők megadóztatása is. Fioramonti elmondta, hogy a közvélemény-kutatások szerint az olaszok 70-80 százaléka támogatja a cukros üdítők és a repülés megadóztatását. A miniszter szerint az ilyen célzott adóztatás lehetővé teszi a környezettudatosabb fogyasztási szokások kialakulását, egyúttal forrásokat jelenthet az iskolák, a szociális problémák megoldása vagy az adócsökkentés számára.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 6., 18:35
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Megelőzték a románok,s szerintem más csíszoltabb országok is! Évek óta tanítják ökológia ,tudományok és biológiából,már liciben is! De ha vki nem látott ilyen könyveket az leírja amit szenzációhajhász publikációk megjelentetnek!