Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elon Musk egyszerű kérdéssel interjúztat

Elon Musk egyszerű kérdéssel interjúztat Külföld

Az „igazi Vasembernek” is nevezett Elon Musk egyik cége, a SpaceX a világ egyik legsikeresebb vállalkozása, és mivel egy űrprogram lebonyolításáért felel, ezért nyilvánvalóan olyan emberek kerülhetnek a vezérigazgató elé személyes interjúra, akik a legmagasabb intelligenciával rendelkeznek. Ezt Musk egy egyszerűnek tűnő kérdéssel teszteli.

Hirdetés
Hirdetés

 Bár tényleg nem tűnik bonyolultnak, sokan mégis elbuknak a kérdésen, ami így hangzik: „A Föld felszínén állsz. Egy mérföldet sétálsz délre, egy mérföldet nyugatra, egyet pedig északra. Ugyanoda érsz, ahonnan elindultál. Hol vagy pontosan?”

A helyes válaszhoz nemcsak a logikus gondolkodásra van szükség, hanem általános földrajzi ismeretekre is, ami egy űrprogrammal foglalkozó cégnél alapelvárás. Dél-nyugat-észak irányú mozgás esetén a Föld legtöbb pontján lehetetlen ugyanoda visszaérni a geoid alakja miatt, a kivételt pedig a helyes megoldás képezi, ami nem más, mint az Északi-sark. A bolygó ezen pontján ugyanis érvényesül, hogy déli irányba elindulva egy háromszög alakot bejárva ugyanoda ér ki valaki. A sikert azonban nem adják ilyen könnyen, a kérdés második része így hangzik: „Hol máshol lehetsz még?”

Ezen a ponton sokan elbuknak, hiszen abba nem gondolnak bele, hogy nem csak a háromszög-alakzatra kell gondolni. A Déli-sarkponton ugyanis, ha a kiinduló helyzettől egy mérföldre eltávolodunk, akkor egy teljes kört leírva ugyanabba a pontba érünk vissza, így a kérdésre két helyes választ is lehet adni, de talán azzal lehet a legjobb benyomást tenni, ha az interjúalany mindkét megoldást ismeri.

Aki a SpaceX-hez akar felvételt nyerni, annak nemcsak intelligensnek és képzettnek, hanem kitartónak is kell lennie. Számos beszámolót osztottak már meg azzal kapcsolatban, hogy Elon Musk cégénél egy állásinterjú nagyon változó időtartamú: maga a főnök szereti a gyors és intenzív beszélgetéseket, ezért 12-13 perc alatt kiderít minden olyat, ami fontos a számára, de a toborzó munkatársak által lebonyolított meghallgatás akár 7-8 órás is lehet. Emellett a vezérigazgató kikötötte, hogy a menedzserek csak olyan jelentkezőket vehetnek fel a vállalathoz, akik valamiben jobban teljesítenek náluk. A személyes kvalitások szempontjából a tehetség, a szenvedély és a motiváltság számít pozitívumnak, és a földrajzi fejtörő mellett egyéb, korántsem szokványos kérdésre is jól kell válaszolni.

(femina)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 4., 9:14
  ÉRTÉKELÉS: 3

  1. Valaki magyarázza meg nekem: hogy lehet a Déli-sarkról kiindulva egy mérföldet déli irányba menni?
  2. … és ha ez sikerül valami csuda folytán, akkor a Déli sarktól egy mérföldnyire (bármerre) hogyan tudok nyugat felé sétálva egy másik mérföld megtétele után visszaérni a kiindulási helyemre? Szerintem ez csak 5053 m megtétele után lehetséges… ami azé’ jóval több, mint egy mérföld.
  3. Sehol máshol nem lehet ezt így megcsinálni, csak az Északi-sarkon.

  • User
   Dátum: 2020. március 4., 12:05
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Rossz a fordítás és természetesen a fordítok nem értik a megoldást, így nem is lehetnének Musk alkalmazottjai.
   A megoldás: rajzolj egy egy mérföld átmérőjű kört, amelynek a középpontja a déli sarok. Ettől a körtől északra bármely pont megfelel. Ugyanis ha ezekből a pontokból elindulsz délre, akkor eléred ezt a kört. Innen nyugatra indulva 1 mérföldet, végigmész a körön és visszaérsz ugyanabba a pontba, ahol voltál. Innen 1 mérföld északra és az eredeti kiindulási ponton vagy.
   A válasz tehát, hogy végtelen ilyen pont van a Földön.

   • User
    Dátum: 2020. március 4., 23:36
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ha egy mérföld kerületű a kör, akkor tényleg…:-) és ebben az esetben az is mindegy, hogy Ny.-ra vagy K-re indulok… Köszi a pontosításért: nem hittem volna, hogy esetleg a fordítás lehet rossz.

    • User
     Dátum: 2020. március 5., 9:22
     ÉRTÉKELÉS: -1

     Uh, köszi, hogy észrevetted a másik hibát a leírásomban. Természetesen 1 mérföld KERÜLETŰ és nem ÁTMÉRŐJŰ kell legyen az a kör.

  • User
   Dátum: 2020. március 4., 18:43
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Magyarázzam el újra?
   Eredetileg ezt írtam: “Ettől a körtől északra bármely pont megfelel”
   Ezt így kell olvasni: “Ettől a körtől 1 MÉRFÖLDRE északra bármely pont megfelel”

   Le lehet pontozni a pontosítást, semmi gond. 🙂