Felhívás!

Elfogták a párt, akik 1,6 millió euró értékben loptak el bort egy spanyol étteremből

Elfogták a párt, akik 1,6 millió euró értékben loptak el bort egy spanyol étteremből Külföld

Kilenc hónapig tartó nemzetközi nyomozásnak lett végre nagy eredménye, miután egy délszláv bortolvajpárost sikerült elfogni – írja a Guardian. A duó 1,6 millió euró értékben tulajdonított el ritka értékes palackokat egy spanyolországi étteremből korábban.

A történet 2021 októberében kezdődött a délnyugati-spanyolország Cáceresben. Az Atrio hotel és étteremből több tucat palack borritkaságot emeltek el (akkor még) ismeretlenek. Ezek között egy 1806-os Château D’Yquem is volt, hogy borértő olvasóinknak kedveskedjünk a részletekkel.

A spanyol rendőrség, a Polícia Nacional szerint a páros női tagja hamis svájci személyazonossággal jelentkezett be a hotelbe, megvacsoráztak az étteremben, majd körbevezették őket az Atrio híres borospincéjében.

Visszatértek a szobájukba, majd a férfi gyorsan leinalt a pincéhez, ahova be is jutott a korábban elcsent kulccsal. Három hátizsákot pakolt tele a borosflaskákkal. Hogy azok ne sérüljenek, no meg ne csörömpöljenek, a hotel törölközőivel bélelte ki a réseket. Hogy az akció flottul menjen, a nő elvonta a közelben tartalmazó szállodai alkalmazott figyelmét azzal, hogy a már bezárt konyha ellenére ételt kért.

A pár a hátizsákok megtöltése után nem oldott azonnal kereket, csak másnap reggel fél 6-kor távoztak.

A spanyol hatóságok komoly nyomozást folytattak, ők maguk is nagyon profinak nevezték a lopást. Szerintük a bűncselekmény előtt háromszor is az étteremben járt a pár, hogy feltérképezzék azt. Miután elhagyták Spanyolországot, fel-alá utazgattak Európában, végül a horvát-montenegrói határ horvát oldalán fogták el őket, közös Interpol-Europol akcióban. Az is kiderült, a páros férfi tagja ellen már két spanyol elfogatóparancs is ki volt adva korábban.

Érdekesség, hogy a kirámolt Atrio egyik tulajának és sommelier-jének, José Polónak felajánlották a tolvajok, hogy visszavásárolhatja az elemelt tételeket, kiemelten az 1806-os Yquemet. Ő novemberben szomorúan még úgy fogalmazott egy magazinnak: „A boroknál jobban csak az álmainkat lopták el tőlünk.”

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.