Hirdetés
Hirdetés

Egyre több országban válik kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

Egyre több országban válik kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás Külföld

A koronavírus újabb variánsainak felbukkanása és terjedése miatt egyre több országban szigorítanak az oltási programon. Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban már bizonyos csoportokat köteleztek az oltások felvételére, Magyarországon pedig az egészségügyi dolgozóknak válik kötelezővé az oltás.

Hirdetés
Hirdetés

Franciaországban a kórházakban és számos más intézményben kötelező védőoltást vezetnek be az egészségügyi dolgozók számára – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök július 12-i beszédében. A lépésre a járvány megfékezésére irányuló francia terv új szakaszának részeként került sor a rendkívül fertőző delta variáns terjedése miatt.

Ezzel Franciaország csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek úgy döntöttek, hogy valamilyen szinten kötelező védőoltást írnak elő. Amint térképünk mutatja, a kötelezettség egyelőre csak négy országban – Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban, Vatikánvárosban és Indonéziában – terjed ki a lakosságra. Máshol az egészségügyi dolgozók vagy bizonyos, nagyfokú emberi érintkezést igénylő szakmák esetében kötelező a védőoltás, többek között az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Görögországban.

Oroszországban például a szolgáltatási szektorban dolgozók oltása egyes településeken, például Moszkvában és Szentpéterváron kötelező, míg az Egyesült Államokban San Francisco nemrégiben jelentette be, hogy mind a 35 ezer városi alkalmazottjának meg kell kapnia az oltást.

Cipruson, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában és Magyarországon pedig bizonyos helyekre való belépés csak az oltottaknak engedélyezett.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy az oltás kötelezővé tételének nem a hívei, viszont tettek egy kivételt, az egészségügyi dolgozóknak fel kell venniük a koronavírus elleni oltást. Már eddig is voltak olyan oltások, amelyek nélkül nem lehetett dolgozni az egészségügyben. Ez a lista most eggyel bővül. Ők embereket gyógyítanak, így nem kockáztathatjuk, hogy nincsenek beoltva – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Országok, ahol minden felnőttnek kötelezővé tették az oltás felvételét

Vatikánváros – Egy február óta bevezetett vatikáni rendelet szankcionálja azokat az alkalmazottakat, akik megtagadják a védőoltás beadatását, kivéve, ha bizonyítottan egészségügyi okuk van arra, hogy nem kaphatják meg a vakcinát.

Indonézia – Már februárban kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást, és a főváros, Jakarta 5 millió rúpiáig (körülbelül 100 ezer forintig) terjedő bírsággal büntetheti a vakcina beadását megtagadókat.

Türkmenisztán – A közép-ázsiai ország egészségügyi minisztériuma július elején közölte, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást minden 18 éves és idősebb lakos számára, mivel nőtt az újabb megbetegedések száma.

Tádzsikisztán – Július 3-án rendelte el az ország koronavírus elleni munkacsoportja, hogy minden 18 év feletti állampolgárnak kötelezően be kell oltatnia magát a koronavírus elleni vakcinával.

Országok, ahol meghatározott csoportoknak kötelező az oltás

Olaszország – Március óta elfogadott rendelet írja elő, hogy az egészségügyi dolgozókat, köztük a gyógyszerészeket is be kell oltani. Azokat, akik ezt megtagadják, az év hátralévő részére fizetés nélkül felfüggeszthetik.

Franciaország – Minden egészségügyi dolgozónak koronavírus elleni oltást kell kapnia, és mindenkinek, aki be akar menni egy moziba vagy vonatra akar szállni, igazolnia kell a védőoltást vagy a negatív tesztet az új szabályok értelmében.

Nagy-Britannia – Októbertől kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás az angliai ápolóotthonokban dolgozók számára. Az éjszakai klubok és más, nagy tömegeket befogadó szórakozóhelyek pedig szeptember végétől csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik igazolják oltottságukat.

Görögország – Július 12-én azonnali hatállyal kötelezővé tette a védőoltásokat az idősotthonok dolgozói, szeptembertől pedig az egészségügyi dolgozók számára. Az új intézkedések részeként a bárokban, mozikban, színházakban és más zárt helyiségekben csak a beoltott vendégek tartózkodhatnak.

Ausztrália – Június végén úgy döntött, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást a magas kockázatú idősek gondozásában dolgozók és a karanténszállodák alkalmazottai számára. Továbbá a Tokióba tartó paralimpiai sportolók számára is kötelezővé tette a védőoltásokat, mivel a csapat oltatlan tagjai egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Kazahsztán – Kötelező koronavírus elleni oltást vagy heti vizsgálatot vezet be a húsz főnél nagyobb csoportokban dolgozók számára – közölte június 23-án az ország egészségügyi minisztériuma.

Oroszország – Egy terv szerint augusztus 15-ig különböző orosz városokban, mint például Szentpétervár vagy Moszkva a szolgáltatási szektorban dolgozók 60 százalékának teljes körű oltást kell kapnia.

Szaúd-Arábia – Májusban írták elő, hogy minden olyan köz- és magánszektorbeli munkavállaló, aki munkahelyén kíván dolgozni, be kell hogy oltassa magát.

Amerikai Egyesült Államok – Az országban még nem született egységes döntés az oltások valamilyen szinten kötelezővé tételéről, de közel 600 főiskola és egyetem követeli meg a diákoktól, oktatóktól és dolgozóktól, hogy beoltassák magukat, mielőtt ősszel visszatérnek az iskolákba. Mindemellett számos magánvállalkozás is bejelentette, hogy az alkalmazottaknak oltási követelményeket kell teljesíteniük.

Jól látható, hogy a koronavírus-fertőzések számának hirtelen megugrása a rendkívül fertőző delta variáns miatt történik, valamint a védőoltások beadásának lassulása arra késztette a kormányokat, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozók és más magas kockázatú csoportok számára.

(Hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások