Hirdetés
Hirdetés

Egy vagyonnal támogatja a HIV és a sarlósejtes vérszegénység leküzdését Bill Gates és felesége

Egy vagyonnal támogatja a HIV és a sarlósejtes vérszegénység leküzdését Bill Gates és felesége Külföld

A következő négy évben mintegy 200 millió dollárral támogatja az amerikai kormány és a Microsoft-alapító Bill Gates és feleségének alapítványa a HIV és a sarlósejtes vérszegénység kezelését szolgáló génterápiák kifejlesztését, amely elsősorban a szubszaharai térség országaiban nyújthat nagy segítséget.

Hirdetés
Hirdetés

Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) igazgatója szerdai közleményében hangsúlyozta: mindenekelőtt azt kell biztosítani, hogy a kezelések világszerte megfizethetőek és elérhetőek legyenek.

A génterápia az orvostudomány új területe, melynek célja a betegségekért felelős hibás gének helyettesítése. A génterápia ígéretes lehetőségeket nyújt a sarlósejtes vérszegénység és a HIV elleni küzdelemben is. A kezelések azonban bonyolultak és költségesek, ami miatt a szegényebb országokban nehéz hozzájuk jutni. A következő hét-tíz évben a NIH és a Gates Alapítvány a klinikai vizsgálatokig akar eljutni az Egyesült Államokban és a Szaharától délre fekvő országokban.

A NIH szerint világszerte 38 millió ember HIV-fertőzött, körülbelül 95 százalékuk él a fejlődő országokban, ebből 67 százalék a szubszaharai régióban, ahol a betegek fele nem jut kezeléshez. Az Egyesült Államokban a NIH adatai szerint 1,1 millió embert érint a betegség.

A sarlósejtes vérszegénységben, amely a vér örökletes rendellenessége, és főként az afrikai eredetű embereket érinti, világszerte 20 millió ember szenved, kétharmaduk a szubszaharai régióban él. Amerikában mintegy 100 ezer ember szenved sarlósejtes vérszegénységben. A NIH előrejelzése szerint a következő 30 évben 15 millió csecsemő születik majd ezzel a betegséggel, 75 százalékuk a szubszaharai régióban.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük