Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy olasz kisvárosban sokat fizetnek a betelepülőknek

Egy olasz kisvárosban sokat fizetnek a betelepülőknek Külföld

Az olasz Teora község Campania régióban, Avellino megyében található. A települést 1980-ban súlyos földrengés sújtotta, melynek következtében számos otthon vált lakhatatlanná, ezek közül sokat máig nem sikerült helyrehozni. A katasztrófa után megindult a település elnéptelenedése, amit a polgármester egy új tervvel készül megfordítani.

Hirdetés
Hirdetés

Miután Olaszországban több város is úgy próbálta megállítani a népességcsökkenést, hogy egy euróért kínált ingatlant, addig Teora város polgármestere fizetne is a beköltöző lakosoknak. Az egy euróért kínált ingatlanok Olaszország-szerte sok betelepülőt vonzanak Sziciliától az Alpokig, ugyanakkor szakemberek attól tartanak, hogy a fillérekért megvásárolt otthonokat csak nyaralóként használnák – olvasható a cnn.com-on.

Havi 150 font bérleti díj, vagy 5000 font vásárláshoz

Stefano Farina, Teora város polgármestere két éven keresztül havi 150 fontot kínál a beköltözőknek bérleti díjként, vagy 5000 fontot ad, ha megvásárolnak egy ingatlant.

Cserébe három évig a városban kell lakni, és a családban pedig legalább egy gyereknek kell lennie.

A polgármester szerint a terv sikeresebb lesz, mint az egy euróért kínált otthonok esetében.

„Nem hiszek az egy euróért kínált ingatlanokban, az nem ösztönzi az embereket arra, hogy a városban telepedjenek le. Csak nyaralónak vásárolnák meg az épületeket, és csak pár hónapot töltenének a városban” – mondta a polgármestere. „De ha úgy költöznek ide, hogy a gyermekük itt jár iskolába, az más” – mondta Fiori.

Drámaian csökken a lakosság száma

A város lakossága drámaian csökkent az 1980-as földrengések után, a településen keletkezett károkat pedig a mai napig nem sikerült helyreállítani.

A városban évente húsz ember hal meg, míg mindössze csak két csecsemő születik.

„Meg akarjuk fordítani ezt a tendenciát. A gyermekek jelentik a jövőnket, az új családok lehetnének a közösségünk építőkövei, ezért arra szeretnénk ösztönözni a több gyerekes családokat, hogy jelentkezzenek a felhívásunkra” – mondta a polgármester.

A rendelkezésre álló házak mindegyike jó állapotban van, mivel a földrengés után újjáépítették őket, néhányuk házhoz még bútorok is járnak. A városvezetés a beköltözők gyermekeinek ingyenes iskolai étkeztetést kínál, és a helyi szolgáltatások adómentességét ígéri.

„Eddig két olasz család telepedett le, egy olasz gyökerekkel rendelkező család pedig Brazíliából érkezett, a nagyszülőkkel együtt” – mondta hozzá Farina. Reméli, hogy sokan mások is követni fogják a példájukat.

Az 1980-as földrengés után nem sikerült minden házat helyrehozni, a felépített menedékházakból pedig vonzó nyaralókat építettek. A településen azonban ingatlant nem renováltak, csaknem 100 üres épület keres új utasokat.

A városban maradt emberek egyszerű életmódot folytatnak és figyelemre méltó ellenálló képességgel rendelkeznek, annak ellenére, hogy sok nehézséget átéltek életük során.  „Ezért kell kreatívnak lenni és új módszerekhez folyamodni, hogy bővíteni tudjuk közösségünket” – tette hozzá Stefano Fiori.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 21., 19:52
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Most dontsuk el hogy milyen valutaban beszelunk, mert nem mindegy hogy font vagy euro. Az eredeti szovegben a Sky es a Times oldalan is euro volt. Akkor legyen mar egyseges valuta.