Felhívás!

Civilekkel teli színházat bombáztak le Mariupolban

Civilekkel teli színházat bombáztak le Mariupolban Külföld

Az orosz erők tüzet nyitottak az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városából menekülő lakosok egyik autókonvojára, legalább öten, köztük egy kisgyermek súlyosan megsérült – közölte szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megye katonai adminisztrációjára és az ukrán vezérkarra hivatkozva.

A jelentés szerint a Zaporizzsja megyében lévő Sztepnohorszk településnél az autópályán érte “ellenséges tüzérségi támadás” a konvojt, szerda délután négy óra körül. A megyei vezetés egyelőre öt sérültről tud. Az ukrán vezérkar szerint halálos áldozatai is vannak a támadásnak, de számokat egyelőre nem közöltek.

Alig egy órával később a mariupoli városi tanács arról adott hírt, hogy az orosz erők bombázták a város központjában lévő drámaszínház épületét, amely jelenleg óvóhelyként szolgál több száz helyi lakosnak. A városvezetés közlése szerint egyelőre lehetetlen felmérni a légicsapás okozta károkat, mert folyamatosan ágyúzzák Mariupolt, így az áldozatok száma sem ismert. Annyit közöltek, hogy a robbantás után a drámaszínház központi része összeomlott, az épületben található óvóhely bejáratát pedig törmelék zárta el.

A várost védő Azov ezred azt közölte, hogy akár ezer ember is tartózkodhatott az épületben. Közleményükben hozzátették, az orosz erők tudatában voltak annak, hogy a színház óvóhelyként üzemel, hiszen az épület hivatalosan kijelölt menedékhely azoknak, akik a támadások következtében elvesztették otthonukat és megélhetésüket.

Az orosz védelmi minisztériumnál a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint rögtön cáfolták, hogy az orosz erők mértek volna csapást a színházépületre. Állításuk szerint azt az Azov ezred tagjai aknázták alá és robbantották fel.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy szerda este lövedékek csapódtak be több lakóházba Kijev Pogyil kerületében, amely a Dnyeper folyó (Dnyipro) jobb partján fekszik, és viszonylag közel van a városközponthoz. A tüzeket lokalizálták, de az oltási munkálatok még tartanak. Egyelőre nem találtak áldozatokat – írta a polgármester.

Közben Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője és helyettese, Kirilo Timosenko arról számolt be, hogy “különleges művelettel” kiszabadították az orosz erők fogságából a néhány napja túszul ejtett Ivan Fedorov melitopoli polgármestert. Jermak hozzátette, hogy a Zaporizzsja megyei város vezetője Volodimir Zelenszkij elnökkel egyeztet.

Ezernél is többen voltak a lebombázott mariupoli színházban

A helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak abban a mariupoli színházépületben, amelyet szerdán bombatámadás ért – derül ki Vadim Bojcsenko polgármester éjszakai közléséből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált. Nyugati műholdas felvételek tanúsága szerint a színház mellé jól látható, hatalmas betűkkel a Gyermekek feliratot festették fel.

A városvezetés korábbi közlése szerint a robbantás után a drámaszínház központi része összeomlott, az épületben található óvóhely bejáratát pedig törmelék zárta el.

Bojcsenko azt is jelezte, hogy az elmúlt két napban 6500 személyautó tudott távozni Mariupolból, jóllehet a város környékén nem volt tűzszünet.

Zelenszkij is arról számolt be, hogy a lakosság kimenekítését célzó humanitárius folyosók szerdán nem működtek sehol az országban. Az elnök közlése szerint 24 óra alatt 6 ezer mariupolit sikerült más településekre vinni.

Élnek a színház légoltalmi pincéjében menedéket talált emberek

Sértetlen maradt annak a mariupoli színháznak a légoltalmi pincéje, amelyet bombatámadás ért, és ahol korábbi közlés szerint több, mint ezer ember talált menedéket – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Szerhij Taruta ukrán parlamenti képviselő.

„A romok eltakarítása megkezdődött. Az emberek élve jönnek ki a pincéből” – írta Taruta a dpa német hírügynökség jelentése szerint. Az értesülést független forrásból nem lehet megerősíteni. Ukrán közlés szerint az épületet szerdán érte támadás, melyben súlyos károkat szenvedett. Kijev és Moszkva egymásra hárítják a felelősséget.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz csapatok folytatják az északkelet-ukrajnai Harkiv ostromát. A milliós nagyváros lövetése egész éjjel folytatódott, több lakóépületet is találat ért. A harcok Izjum és Csuhujiv irányában terjednek tovább.

Az orosz erők Merefa városban szétlőttek egy iskolát és egy kultúrházat, vannak sebesültek, de a hadsereg közleményében nem szerepelnek pontos számok.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön azt közölte, hogy Ukrajna-szerte kilenc folyosó megnyitását tervezik a harcok elől menekülő polgári lakosok számára. Az ostrom alatt álló, különösen nehéz helyzetben lévő Mariupolba üzemanyag-szállító teherautót akarnak küldeni Zaporizzsjából a távozókat elszállító gépkocsik számára.

A Facebookot üzemeltető Meta konszern azonosított és eltávolított egy hamisított videót, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítólag fegyverletételre szólította fel az ukrán katonákat. Nathaniel Gleicher, a Meta biztonsági főnöke közölte, hogy Zelenszkij soha nem tett ilyen nyilatkozatot, és felhívta más internetes szolgáltatók figyelmét a hamisításra.

Az orosz hadművelet kezdete óta három, panamai zászló alatt közlekedő hajót ért orosz rakétatalálat a Fekete-tengeren – közölte Noriel Araúz panamai tengerészeti miniszter. Az egyik hajó elsüllyedt, két másik megsérült, de a felszínen maradt.

Az ukrán és más nemzetiségű állampolgárokból álló legénység biztonságban van. A miniszter közlése szerint a Fekete-tengeren 200-300, különféle országokból származó hajó tartózkodik, amely a háború miatt nem kap engedélyt a továbbutazásra.

Ukrajna műholdak által készített, magas minőségű felvételeket kért Japántól, hogy követhesse az orosz csapatok mozgását – jelentette a Nikkei japán lap csütörtökön. A japán kormány gondosan megvizsgálja, hogy politikailag elfogadható-e számára ilyen kérés teljesítése, és összhangban áll-e a törvényes előírásokkal – írta a lap, források megnevezése nélkül.

Az ukrán hadsereg hamarosan ellentámadásba lendülhet

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy az ukrán erők nem várnak tovább és ellentámadásba lendülnek, megpróbálva ezzel visszaszorítani az egyre akadozó orosz előrenyomulást – tudatta Sam Kiley, a CNN munkatársa Kijevből.

Az ukrán csapatok pozícióváltását valószínűleg azért mostanra időzítették, mivel Oroszország a veszteségei miatt csak nehezen tud újabb támadásokba kezdeni, és nehezen tartja meg az elfoglalt területeket, ezért megpróbálja feltölteni a haderejét.

Oroszország távoli egységeket is bevon a harcba, legfőképpen a keleti csapataiból, a csendes-óceáni flottából és Örményországból, továbbá magánhadseregeket és szíriai zsoldosokat is küldene Ukrajnába. Ezekkel a csapatokkal főként az elfoglalt területeket tartanák meg, és az így felszabadult csapatok tovább nyomulhatnának nyugat felé.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.