Felhívás!

Brit választások: Johnson januári kilépést, Corbyn új népszavazást ígér

Brit választások: Johnson januári kilépést, Corbyn új népszavazást ígér Külföld

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság januárban kilép az Európai Unióból. Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint ugyanakkor új kilépési megállapodásra és népszavazásra van szükség.

Johnson és Corbyn a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választás kampányának kedd este megrendezett első televíziós vitáján, az ITV kereskedelmi televízió által meghívott 200 fős, reprezentatív módon kiválasztott közönség kérdéseire válaszolt.

Boris Johnson szerint az Egyesült Királyság a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) január 31-i határnapján mindenképpen kilép az EU-ból, mivel megvan a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás. Hozzátette: a megállapodást a Konzervatív Párt mindegyik képviselőjelöltje támogatja.

Jeremy Corbyn szerint ugyanakkor ha a Labour kormányra kerül a választás után, három hónapon belül újratárgyalja a Brexit-megállapodást, és az egyezményt hat hónapon belül népszavazásra bocsátja. Corbyn szerint a referendumon a választási lehetőségek között lesz az is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU teljes jogú tagja.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.