Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Brexit: Tusk a brit kilépés elhalasztása mellett, May viszont ez ellen foglalt állást

Brexit: Tusk a brit kilépés elhalasztása mellett, May viszont ez ellen foglalt állást Külföld

A jelenlegi helyzetben a brit európai uniós tagság megszűnésének elhalasztására lenne szükség a kaotikus, rendezetlen kiválás elkerülése érdekében – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn. Theresa May brit kormányfő azonban ezt elutasította.

„Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a hosszabbítás észszerű megoldás lenne, de Theresa May még mindig hisz abban, hogy elkerülhető ez a forgatókönyv” – mondta Tusk az Európai Unió és az Arab Liga országainak egyiptomi csúcstalálkozóját követően.

„Két alternatíva van, vagy kaotikus Brexit vár ránk, vagy halasztás” – fogalmazott, de arról nem beszélt, hogy mekkora hosszabbítást tartana megfelelőnek.

A brit miniszterelnök szerint ugyanakkor „elérhető közelségben van az Egyesült Királyság március 29-ei rendezett kilépése, erre kell fókuszálni minden energiát”. „A hosszabbítás nem oldja meg a problémát, csak elodázza a döntést” – húzta alá.

Hirdetés
Hirdetés

May kijelentette, valódi elkötelezettséget érzett az EU-s vezetők részéről, hogy olyan megoldást találjanak, amely lehetővé teszi a megállapodással történő, sima kiválást.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn figyelmeztetett, hogy a következő, március 21-22-i EU-csúcsig le kell zárni a tárgyalási folyamatot ahhoz, hogy a tagállami vezetők dönthessenek a további lépésekről. Mina Andreeva hozzátette, abból a feltételezésből indulnak ki még mindig, hogy az Egyesült Királyság jövő hónap végén távozik az Európai Unióból.

Végül elmondta, sikerült bizonyos előrelépést elérni a felek közötti jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat esetleges módosítása, illetve a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ideiglenes jellegének lehetséges biztosítása terén.

Kedden ismét Brüsszelben tárgyal Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsadója.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük