Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Brexit: Nem történt áttörés Jean-Claude Juncker és Theresa May brüsszeli tárgyalásán

Brexit: Nem történt áttörés Jean-Claude Juncker és Theresa May brüsszeli tárgyalásán Külföld

Nem történt áttörés Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerda esti brüsszeli találkozóján, azonban abban megállapodtak, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválása érdekében.

A két fél tárgyalódelegációi „pozitív szellemben” folytatni fogják a munkát a megakadt folyamat előmozdítása, a lehetőségek feltérképezése céljából – emelték ki a konstruktívnak minősített megbeszélést követően kiadott közös közleményben.

Rámutattak a szigetország távozására kitűzött március végi határidő rendkívüli közelségére, illetve történelmi fontosságúnak nevezték az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti „mély és kivételes” jövőbeli partnerség kialakítását.

A tájékoztatás szerint megvitatták, hogy a meghatározott alapelvek betartása mellett milyen garanciákat lehetne adni a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás (backstop) ideiglenes jellegének biztosítására.

Juncker és May megerősítette, hogy elkötelezettek az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállításának elkerülése, valamint az uniós belső piac integritásának megőrzése mellett.

Hirdetés
Hirdetés

Rövid sajtónyilatkozatában May ugyanakkor előrelépésről számolt be az ír tartalékmegoldás vonatkozásában. „Hangsúlyoztam, hogy jogilag kötelező érvényű módosításokra van szükség a backstop-rendelkezést illetően. Megegyeztünk benne, hogy folytatjuk a munkát” – mondta. „Fogytán az idő, és mindkét oldalnak érdeke, hogy az Egyesült Királyság rendezett módon lépjen ki az Európai Unióból” – tette hozzá.

Szakértők aláhúzták, hogy a felek a jövőbeli viszonyról szóló politikai nyilatkozat esetleges módosítására fókuszáltak, s nem a kiválási szerződésre, amelyről a bennmaradó tagállamok és az EU-intézmények vezetői számtalanszor elismételték, hogy nem nyitják újra a tárgyalásokat. Mint mondták, fontos lépés, hogy May a jelek szerint végre tudomásul vette és elismerte, hogy a kiválási megállapodás szövege már nem változtatható meg.

Theresa May és Jean-Claude Juncker még a hónap vége előtt ismét találkozni fog.

A brit belpolitikai konfliktus alapja a már elfogadott, azonban a londoni parlament alsóháza által elutasított kiválási szerződésbe foglalt ír backstop-garancia, amely egyfajta biztosítékként szolgál az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti kemény határok visszaállításának elkerülésére. Ezt a brit törvényhozás képviselőinek többsége elutasítja, attól tartva, hogy az ország esetleg végleg „beleragadhat” egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük