Felhívás!

Boris Johnson végre írt egy tervet a Brexitre, csak az EU nem fogadta túl jól

Boris Johnson végre írt egy tervet a Brexitre, csak az EU nem fogadta túl jól Külföld

Végre van írásba foglalt terve Londonnak az ír határkérdés megoldására, de Brüsszelben és Dublinban sem lelkesednek érte.

Újra megindulhat a rendes tárgyalás az EU és az Egyesült Királyság között a brexitről, miután Boris Johnson kormánya hosszú idő után végre írásos tervet prezentált az ír határkérdés megoldására.

A terv lényege, hogy az eredetileg javasolt mechanizmussal (backstop) szemben Észak-Írország is kilép a vámunióból, viszont a szabályozás terén igazodni fog az EU-s sztenderdekhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jogilag, elméletileg lesz egy vámhatár az Ír-szigeten belül, és lesz egy másik határ Észak-Írország és az Egyesült Királyság között a tengeren, de valójában az ellenőrzéseket a hatóságok nem egy fizikai határon, hanem rugalmasan folytatnák le, akár a kereskedők telephelyén.

A javaslat központi eleme, hogy az északír parlamentnek is rendszeres beleszólást biztosítana a dologba, hangsúlyosan az északír konfliktust 1998-ban lezáró nagypénteki egyezmény keretei között, ami magában foglalja, hogy nem lehet határ az Ír-szigeten belül. Az EU egyelőre vegyesen reagált: ugyan pozitívumként értékeli Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, hogy végre van egy konkrét írásos terv, amiről lehet tárgyalni, azt azért megmondta Johnsonnak, hogy a javaslat nem old meg minden problémát.

Leo Varadkar ír miniszterelnök is úgy látja, hogy a javaslat nem teljesíti a korábban tárgyalt mechanizmus minden célját.

Michel Barnier, az EU brexittárgyalója szerint jelen formájában a terv például nem ad lehetőséget arra, hogy az EU megvédje a belső piacot, ha Észak-Írország mégis a brit kereskedelmi szabályokhoz alkalmazkodna.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitért felelős irányítócsoportjának koordinátora szerint az EP-képviselők nem támogatnák Johnson javaslatát a jelen formájában, mivel ő úgy látja, hogy ezek nem azok a biztosítékok, amelyre Írországnak szüksége van.

A brit Munkáspárt szerint Johnson javaslata nem hiteles és nem működőképes, és nagy kérdés, hogy tud-e hozzá többséget szerezni a brit alsóházban a jelenleg kisebbségben lévő miniszterelnök.

Johnson a konzervatívok manchesteri konferenciáján egyébként azt is elmondta, hogy az Egyesült Királyság készen áll arra is, hogy megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból a hónap végén.

(azonnali.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.