Felhívás!

Bölöni László üzenete Szabó Tímeának: mi, erdélyiek és székelyek nem felejtünk!

Bölöni László üzenete Szabó Tímeának: mi, erdélyiek és székelyek nem felejtünk! Külföld

Odaadjuk önnek a 60 ezer maszkot, vagy annak az árát, mert ha önnek ekkora fájdalmat okoz az adomány, akkor köszönjük, visszaadjuk, kifizetjük – olvasható Bölöni László ünnepelt labdarúgó, 108-szoros román válogatott, majd BEK-győztes edző azon levelében, amelyet a PestiSrácok.hu-nak küldött, és amellyel a párbeszédes Szabó Tímeának üzen.

60 fölött, kijárás korlátozás idején mit lehet tenni? Olvasni, tévézni és a skype segítségével Brüsszel-Knokke-Antverpen háromszögben virtuálisan játszani. De mit? Bár ritkán feledek, nem emlékszem, kinek az ötlete volt, de megegyeztünk: Youtube-on mindhárman megnézzük ugyanazt a valamit, vagy valakit, aztán szavazunk a legjobbra, és ha tehetjük, díjazzuk a nyertest. Elsőnek állatfilmet néztünk. Az oroszlán elkapta a bivalyt, a krokodil a zebrát, a gorilla verte a mellét. Nem volt győztes. Nem tudtuk eldönteni, melyik a legerősebb, legsunyibb, legvadabb.

Második alkalommal a focit választottuk. Mert mindhárman abból élünk, és mert könnyű bevágásokat találni: Messi, Ronaldo, Mbappé, Neymar. Na, most dönts el! Melyikük a legjobb? Pro és kontra, vita, kiabálás. Most sem volt győztes, de jól mulattunk.

Tegnapelőtt, brüsszeli barátom meglepő javaslattal állt elő: mindhárman magyarok vagyunk, nézzük meg az április 20-i parlamenti vitát, majd válasszuk ki, és díjazzuk a “legharciasabbat, legtisztánlátóbbat”, szóval “a legek legjét a képviselők közül”. Végignéztük, aztán közfelkiáltással mindhárman a párbeszédes Szabó Timeára szavaztunk. Vitathatatlan, elsöprő siker! “Feltétlenül a legbátrabb!” Jeanne d’Arc, Indira Gandhi, Zrínyi Ilona, mind háttérbe szorultak volna Szabó Timea mögött, ha a Parlament patkójában lehettek volna. Valóban: választékos szókincse, a szeméből sugárzó szenvedély, az amiről beszélt, egyszerűen felejthetetlen. Bár nem múlta felül egyik harcostársának 2004-es buzdításait – említettem, hogy ritkán feledek! – de halálbiztosan azt a szintet ütötte meg: feledhetetlen! Megérdemeli hogy megismételjem: (A mindenit, szinte azt írjam, hogy “figyelmeztessem”.) FELEJTHETETLEN!

Mint társaimmal megbeszéltük, lezárt borítékból magam emeltem ki a meglepetés díjat. Társaim feszülten figyeltek. Egyhetes meseszép kirándulás! – olvastam be nagyhangon. Társaim tomboltak. Négy csillagos szálloda, mert ötcsillagos ott nincs, teljes ellátás, benzinpénz. Minden ingyen. Én fizetem. Kirándulás, brávó, de hova? – türelmetlenkedtek a haverok. Erdélybe, pontosabban Székelyföldre. Ahova az április 20-i felszólalása után a székelyek tárt karokkal várják Szabó Timeát.

Nagyon szép lesz. Látni Szovátát, sétálni Udvarhelyen, a Gyilkos tó, Sepsiszentgyörgy, Madarasi Hargita, Csíksomlyó, Hargita Gyöngye, Csíkszereda, közben hálaként érezni az egyszerű székelyek szeretetét. Nagyszerű lesz, asszonyom. Korondon emléktárgyakat lehet vásárolni. Kibéden vörös hagymát. Vetekedik a makóival, ezeket is állom.

Asszonyom, lenne egy kérésem: hazafelé menet Marosvásárhelyen  a Rákóczi-lépcsőnél álljon meg egy pillanatra. Egyik barátom, már megbeszéltem vele, odaviszi önnek a 60 000 maszkot, vagy annak az árát. Ahogyan ön akarja. Mi hálásan köszönjük az adományt, de ha ez Önnek akkora fájdalmat okozott, kedves Szabó Timea, mi odaadjuk önnek. Ne aggódjon értünk. Bár porlunk mint a szikla, az Ön haragjánál nagyobb és több vészt is túléltünk már és megmaradt az erdélyi, pláne a székely. Valahogy majd megleszünk enélkül is, és Bukarest is van a világon.

Az útja Kolozsváron is átvezet. A Szent Mihály templomnál, tudja, a Mátyás-szobornál, ugyanebból a célból, egy másik ismerősöm várja Önt. Otthon majd pihenje ki az út fáradalmait: TV, internet, Facebook, amihez kedve van. Lehet olvasni is. Hogy kitől? Sipos Domokostol, Tamási Árontól, Kányádi Sándortól, Dsida Jenőtől, Sütő Andrástól. Jaj, mennyien maradnak ki, de biztosan talál valami kedvére valót. Vagy olvasson Kőrösi Csoma Sándor utazásairól. Amennyiben a történelmi események érdekelnék, nézzen utána Rákócziéknak, Zrínyiéknek, Hunyadiéknak, Báthoryéknak, Bethlenéknek. Szerényen javasolnám, hogy jegyzeteljen is, például azt, hogy ők hol is születtek.

Nem. Az utazásáról ne jegyezzen fel semmit. Ön fiatal, és nem felejt. De mi sem!

(pestisracok.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 25., 10:08
  ÉRTÉKELÉS: -11

  Kedves Ladislau! Amig a polcon volt miért nem javította ki a riportert, hogy Ön LÁSZLÓ!!!és magyar!!!! Elmondhatta volna nemzetközi rendezvényeken, hogy látja a nemzete sorsát, jövőképét! Még mindig nem késő!!! Gabi Sabo és hasonló román sok van!

  • User
   Dátum: 2020. április 26., 20:13
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Én sepsiszentgyörgyi vagyok 42 éve diszidáltam LÁSZLÓ nevemmel köszönhetem apámnak Ő is ANDRÁS volt nem ANDREI, tehát volt lehetőség megtartani a nevünket de sajnos sokaknak ez nem volt fontos és 30 évig nem vették a fáradságot hogy helyre igazítsák sőt ajándékba kaptuk az állampolgárságot és útlevelet és még mindig így vezették be hogy EMERIC , DIONISIE , LUDOVIC ,STEFAN ,ILEANA meg LADISLAU nem kell ezeket ki közösíteni mert ezek sokszor nagyobb magyarnak állítsák be magukat mind én és meg kell hogy jegyezzem akkor miért vagy dionisie.

 • User
  Dátum: 2020. április 26., 0:46
  ÉRTÉKELÉS: 24

  A baloldal nemzeti érzelemből újra elégtelenre vizsgázott. A migránsokat tárt karokkal fogadták volna,de a határontúli nemzettársaikba újra belerúgdosnak. A maszkokat valóban érdemes lenne visszaküldeni azzal a feltétellel, hogy a baloldali társaság állandóan viselje,mert ami az ő szájukon kijön veszélyesebb a koronavírusnál.

 • User
  Dátum: 2020. április 26., 1:15
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Lacikám ,Kibéden vereshagyma van vagy piroshagyma ,a Makói bronz az vöröshagyma Magyarországon, a másik a lilahagyma kemény és csípős ,a legtöbbször német Braunschweigi fajta…vizet se vihet a kibédi társának ,aminek a fej levelei fehérek nem pedig lilák, és inkább salátákba vagy diszitésre használják mint főzni.A kibédi /a valódi!/mindenre jó!Palántáról termesztik ,a másikat dughagymáról.Azért veszem védelmemben,mert a mienk.Sajnos egyre több hibridet importálnak nálunk is meg Magyarországon is(Ausztria,Németo.,Hollandia,Szlovákia).

   • User
    Dátum: 2020. április 27., 11:09
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Hát, ha kibédi akkor csak értheti ! Amit Bölöni írt többek között azt egy kivsit kibővítette.Én már jártam úgy ,hogy Szotyorban megálltam a kapu előtt ,szép fejlett zöldhagyma ,kérdezem kibédi…válasz…az,az..vettem 2 kötést a belseje lila volt és erősen csípett ,valami hibrid lehetett.

   • User
    Dátum: 2020. április 27., 17:00
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Tudod haver a lényeh tényleg a hagymán IS volt! Mert a kibédi az a MI hagymánk ,nehogy úgy járjunk mint a chiurtoşcolaciu -val…majdnem az is Decebal receptje szerint készült…na így járnánk a ceapa de chibid -del is.Székely terméknek nem ismertébk volna el a kürtöskalácsot ezért lett Hungaricum.Most már érted a lényeget?A mi értékeinkre nekünk kell vigyáznunk ,mert mások érdekw az ,hogy eltünjenek,mert ami nincs,az nem is volt mondhatják majd…

 • User
  Dátum: 2020. április 27., 1:26
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Mind.a 60000 maszkot visszaküldeni és rárakni arra a hisztérikára mint egy múmiára és úgy berakni egy szarkofágba és mutogatni .Most azzal jött elő ,hogy neki a nagyanyja erdélyi,meg hogy nem hagyták befejezni a mondatát.Na most akkor miért nem kezde azzal amivel be akarta fejezni?Mert ugye amikor beszélünk előtérben van amit ki akarunk emelni…nála az volt a lényeg,hogy a magyarországiakat uszítsa ,hogy másnak adnak nekik nem.Az ATV tele van olyan betelefonálókkal.akik ezt hajtogatják azoknak.a fekete lelkü forumosoknak pislogós fricike meg sor/m/os andris.

 • User
  Dátum: 2020. április 28., 14:08
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Mi lenne,ha valaki megszervezné,hogy mivel a pityóka ültetése befejeződött és biztos maradt felesleg a pincékben,raktárakban meg hagyma ,káposzta ,sajt,dzsemmek meg ami van, kamionra rakni és elvinni egy határmenti gyemekotthonnak vagy kórháznak.Mert Magyarországon mindig az a bajuk egyeseknek,amit az ilyen Timikék kihasználnak,hogyMagyarország mindig ad ,főleg az erdélyieknek pedig sokan ott nélkülöznek,habzó szájjal telefonálnak be a Klub rádióba meg az ATV forumba ,hogy jájj/tájszólás!/mán megint ággyák ázoknak…mi meg éhezünk ,az ember lecsukva ,soká gyerek,nincs miből cigit…ná.kenyeret venni.