Hirdetés
Hirdetés

Bill Gates a jelenleginél sokkal súlyosabb világjárványokra figyelmeztet

Bill Gates a jelenleginél sokkal súlyosabb világjárványokra figyelmeztet Külföld

Bill Gates a koronavírusnál sokkal súlyosabb világjárványok kialakulásának lehetőségére figyelmeztetett, és felszólította a világ kormányait, hogy több milliárd dollárral járuljanak hozzá a következő globális fertőzésre történő felkészüléshez – írta személyes blogján a milliárdos üzletember.

Hirdetés
Hirdetés

A jótékonysági tevékenységéről is ismert, Microsoft-alapító milliárdos hangsúlyozta, hogy bár a koronavírus omikron- és delta-variánsai a valaha látott leggyorsabban fertőző vírusok közé tartoznak, fel kell készülni egy akár ezeknél is gyorsabban terjedő, halálosabb és súlyosabb megbetegedéseket hozó kórokozóra.

Gates, akinek egyébként nincs egészségügyi végzettsége és semmilyen ilyen jellegű szakképzettsége, a blogján azt hangsúlyozta: az egyetlen mód arra, hogy a világ megszabaduljon a Covid-19-től (az új típusú koronavírus okozta betegségtől), ha sikerül a világon mindenütt kiirtani a vírust. Ennek érdekében tudatta: alapítványa újabb 150 millió dollárt adományoz a járványügyi felkészülést támogató CEPI-nek. A CEPI (Koalíció a Járványügyi Innovatív Felkészülésért) egy Oslóban létrehozott alapítvány, amelyet a Bill és Melinda Gates Alapítvány az indiai kormánnyal közösen hívott életre.

A Financial Times című brit lap ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a Bill & Melinda Gates Alapítvány és a brit Wellcome Trust korábban már 300 millió dollárt adományozott az innovatív járványügyi felkészülést támogató szervezetnek. A szervezet a Covax-programot is segítette annak érdekében, hogy  oltóanyagot juttassanak az alacsony és közepes jövedelmű országoknak. A CEPI jelenleg 3,5 milliárd dollárt igyekszik összegyűjteni abból a célból, hogy 100 napra csökkentse azt az időt, amely alatt új védőoltást tudnak kifejleszteni egy újabb járvány esetére.

“Amikor arról beszélünk, hogy milliárdokat kell költeni ahhoz, hogy több ezer milliárd dolláros gazdasági károkat kerülhessünk el, és (…) életeket menthessünk meg, akkor ez elég jó életbiztosítási befektetésnek tűnik” – fogalmazott Gates.

Hozzátette, hogy a jövőbeli járványokra való innovatív felkészülés hasznos lehet a jelenlegi olyan globális egészségügyi problémák kezelésekor is, mint például az AIDS betegséget okozó HIV vírus elleni védőoltás, vagy a tuberkulózis (TBC) és a malária elleni hatékonyabb vakcina kifejlesztése.

Bill Gates szerint a koronavírus-világjárvány idején a védőoltás kifejlesztését támogató két legnagyobb donor, a CEPI és az amerikai kormány “bátran” viselkedett, amikor a lehetséges oltásokat létrehozó számos intézménybe fektetettek, de elismerte, hogy ennél többet kell tenni ahhoz, hogy növelni tudják a vakcinamennyiséget a teljes világ beoltásához.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 21., 13:47
  ÉRTÉKELÉS: 12

  mit akar es mit tud ez az ember semmi egeszsegugyi kepzettseg nelkul ?mi rejlik a hatterben ?es fenyegeto allitasokkal all elo,hogy meg sokkal halalosabb virusok jonnek stb.honnan tudja?valami gyanus.

  • User
   Dátum: 2022. január 21., 16:16
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Nem fenyegetés, hanem egy lehetőség. A HIV, ebola, margburg és a covid az élő példa az új, halálos vírusokra. Ha egy csillagász azt mondja, hogy majd jön egy aszteroida amit telibe találja a Földet, akkor azt is gondolom letámadja, hogy “honnan tudja”.

 • User
  Dátum: 2022. január 25., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Oda jótékonykodta a CEPI-nek amely szintén az Ő alapítványa tulajdonképpen.Akkor mit is csinált végeredményben egyik cégétől átrakta a pénzt egy másikba mivel úgy látja,hogy hosszútávon egy jó befektetés lesz ha ismét kreálnak egy új vírust amivel megfertőzik majd az emberiséget.Így jótékonykodni nem is olyan nehéz.

 • User
  Dátum: 2022. január 25., 9:52
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Egy kicsit furcsálom azt is,hogy pl.a romák,meg a migránsok közt alig hallani korona vírusos esetről.Az nem lehet,hogy éppen ők hozták be magukkal a vírust,hiszen köztudott és többször is elhangzott,hogy szervezetük rezisztensebb.A fehér ember mindenképp halára van ítélve,hiszen ássuk a magunk sírját ezzel a nagy jóhiszeműségünkkel,demokráciánkkal.Az emberiséget tulzottan az anyagi nyereség motiválja bármi áron,még akkor is ha ez a bolygónk vesztét jelenti mert sokan azt hiszik,hogy pénzzel mindent
  újra lehet majd kreálni.Pedig a milliomos sem viszi sírba a vagyonát,de mégha vinné mint a fáraók akkor sem lenne nyugta éppen emiatt.