Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Betilthatják a pofont az egyik európai országban

Betilthatják a pofont az egyik európai országban Külföld

Hamarosan a múlté lehet a nevelési célzatú pofon Franciaországban. A párizsi törvényhozás képviselői megszavazták azt a jogszabályt, amely jelképesen megtiltja az édesapáknak és édesanyáknak, hogy meglegyintsék gyerekeiket. A testi fenyítés beszüntetése mellett 51-en szavaztak a Nemzetgyűlésben, ellene egyetlen politikus, hárman pedig tartózkodtak.

„A gyermeknek azt kell éreznie, hogy biztonságos helyen él” – mondta Francois-Michel Lambert, a kormánypárt, az En Marche képviselője, – „és egy új világ épül körülötte”.

A szülők nevelését célzó törvényt a francia nemi egyenlőségért felelős miniszter szorgalmazta, de a First Lady is mellé állt. Egyes konzervatív és szélsőjobboldali képviselők szerint azonban a szabályozás beleavatkozik a magánéletbe. Nekik vegyes gondolataik vannak a testi fenyítésről.

Hirdetés
Hirdetés

„Meg kell szabni a határokat” – vélte Pierre Canoui gyermekpszichiáter, – „kellenek tilalmak, nevelnünk kell, és elfelejteni azt, hogy a gyerek uralkodjon a szülő felett, de fontos, hogy ez ne fizikai tettekkel történjen, hanem kifinomultabb módszerekkel, szavakkal és pozitív érzelmekkel”.

Civil szervezetek jelenleg is kampányolnak a testi fenyítés ellen, az erről szóló jogszabály most a szenátus jóváhagyására vár. Ha elfogadják, Franciaország lesz az 55-dik, ahol törvény tiltja, hogy megüssék a gyerekeket. Az Európai Unió 28 országából 22-ben már érvényben van hasonló szabályozás.

(Euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük