Felhívás!

Betiltanák Európában az arcfelismerést

Betiltanák Európában az arcfelismerést Külföld

A gyorsan fejlődő technológiák közül különösen az arcfelismerést övezi rengeteg az etikai aggodalom. A szakemberek szerint egyre sürgetőbb a jogi alapok és szabályok lefektetése, hiszen az arcelemzéses megoldások rengeteg visszaélésre adhatnak lehetőséget.

Az Európai Bizottság is azon az állásponton van, hogy a mesterséges intelligencia megfelelő szabályozás hiányában fenyegetést jelenthet a privátszférára, ezért elkezdett kidolgozni egy javaslatot, aminek értelmében az unió nyilvános területein átmenetileg tiltott lenne az arcfelismerős technológiák használata a lakosság megfigyelésére.

A javaslat várhatóan februárban nyeri el végleges formáját. A jelenlegi vázlat alapján 3-5 évre tiltott lenne az arcfelismerők telepítése a vasútállomásokon, bevásárlóközpontban és sportlétesítményekben. Ezen idő alatt az EU döntéshozói mérlegelni tudnák a személyazonosítással járó kockázatokat és a lehetséges hatásokat, hogy utána kidolgozhassák a technológia felhasználását korlátozó jogszabályi környezetet. A kiszivárgott dokumentum a 2018-ban életbe lépett adatvédelmi rendeltet, a GDPR-t (General Data Protection Regulation) veszi alapul.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások