Felhívás!

Barabási Albert-László: vége a magyar csodának, ijesztő a helyzet

Barabási Albert-László: vége a magyar csodának, ijesztő a helyzet Külföld

Barabási Albert-László július végén érkezett haza az USA-ból, és rácsodálkozott, hogy az “üzletek nyitva voltak, a belvárosi vendéglők tele, a Balatonon a ‘betelt’ tábla. És sehol egy maszk.”

A világhírű hálózatkutató amerikai barátainak „néha büszkén, néha hitetlenkedve mesélt a Magyar Csodáról, az életről, amely visszatért a normális medrébe”.

Azonban a helyzet azóta megváltozott: “július végén, napi 10-20 új fertőzéssel, a büszkeség jogos is volt. Viszont augusztus során felégettük azt az egészségi tőkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk – fogalmazott a tudós.

„Két hete, amikor 100 új fertőzést regisztráltak, akkor már az nagy számnak tűnt. A tegnapi 500 számomra ijesztő” – írta Barabási Albert-László, hozzátéve, hogy ez a szám azt jelenti, hogy „durván 100 000 aktív fertőzött van közöttünk, 100 magyarból egy”.

A hálózatkutató egy lépéssel tovább menve leírja, hogy ez azt jelenti, „naponta több tucatnyi egyén sétál el mellettem, aki ontja a láthatatlan vírust, és még nem tudja ezt magáról”.

A konklúzió szerinte a következő: “ha szeretnénk iskolát a gyerekeinknek, és a munkahelyre való bejárás lehetőségét, és nyitott boltokat és szolgáltatásokat, színházat és mozit is talán, és ha nem szeretnénk, hogy újra szedje a vírus az áldozatait a szüleink között, talán van még rá esély. Az új számok tükrében újra maszkot hordok.”

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. szeptember 9., 9:19
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Mivel nem ert egyet? A virus terjedesevel vagy a maszk viselesevel? Illene megmagyarazni, mielott itelkezik. Virusok es jarvanyok mindig is voltak es lesznek. Azsiaban evtizedek ota maszkot hordanak az emberek a virusos fertozesek elkerulese vegett. A sebeszek mutet kozben maszkot viselnek, hogy ne fertozzek a beteget. Ha onmagat nem is felti, biztosan akad a kornyezeteben valaki, aki idos vagy beteg, legyengult szervezetu. Oket kell vedeni a maszk viselesevel, a tavolsagtartassal.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 8., 19:41
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ha ez íjesztő helyzet ,mit mondjanak a spanyolok,brazilok,indiaiak,irániak…és mit szól a dák csodához amit a virológus asszony fejtegetett…arról nagy a csend.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 9., 11:28
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Mint a focihoz ,most már mindenki ért a koronavírushoz is…a politikustól a hálózatkutatóig/na ez egy igazán ismert szakma…inkább az áramhálózat a fontos számomra…nélküle ő sem okoskodna a hálózatával!

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 9., 12:46
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Már bocsánat, de azzal, hogy nem hallottál a hálózatkutatásról, nem Dr. Barabási Albert-Lászlót, a Harvad egyetem és a bostoni Northeastern Egyetem professzorát minősíted, hanem saját magadat. 😀

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 9., 14:18
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Lehet, hogy az on szamara az aramhalozat a fontos, mégis, a halozatkutatas fontossagat bizonyitja, hogy csak ido kerdese, hogy mikor buszkelkedhetunk egy Szekelyfoldrol szarmazo Nobel-dijas tudossal.