Felhívás!

Az üzeneteinkre kíváncsi az amerikai kormány

Az üzeneteinkre kíváncsi az amerikai kormány Külföld

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya arra kényszerítené a Facebook-ot, hogy hozzáférést biztosítson számára a Messenger applikációban folytatott beszélgetésekhez. A Facebook egyelőre ellenáll a követelésnek, azzal érvelve, hogy a beszélgetések titkosítottak, ezért csak a résztvevő felek férhetnek hozzá azok tartalmához.

Az amerikai hatóságok egy olyan ügyben nyomoznak, amelyben a gyanúsítottak egy veszélyes drog- és emberkereskedő csoport tagjai. Az ő beszélgetéseikhez szeretnének hozzáférést kapni a nyomozók.

A Facebook a bíróságon azzal védekezik, hogy a Messengeren folytatott hanghívások titkosítottak, vagyis kizárólag a beszélgetésben résztvevőknek van azokhoz hozzáférésük. Az üzenetek egyenesen az egyik felhasználótól a másikhoz továbbítódnak, a szolgáltató nem tud ezekbe belelátni. A Facebook azt mondja, csak akkor tudna eleget tenni a kormány kérésének, ha a beszélgetések titkosításához használt teljes programkódot újraírná, veszélybe sodorva ezáltal minden felhasználó biztonságát.

A washingtoni Igazságügyi Minisztérium azt szeretné, hogy ellenszegüléssel vádolják meg a Facebook-ot, amennyiben nem biztosít hozzáférést a kért beszélgetésekhez. A végső döntést egy bíró fogja meghozni. A szakértők szerint, amennyiben a bíróság az Igazságügyi Minisztériumnak adna igazat, az amerikai kormány bármikor hasonló kérésekkel állhatna elő, ami súlyosan korlátozná a magánélethez való jogot.

Az Amerikai Egyesült Államokban létezik egy törvény, amely lehetőséget teremt a hatóságoknak, hogy indokolt esetben lehallgassanak telefonbeszélgetéseket, de ennek hatálya nem terjed ki a Messenger-hez hasonló chatprogramokra és internetes szolgáltatásokra. Ugyanakkor az amerikai alkotmány engedélyezi az ésszerű kereséseket, így ha a szükséges feltételek teljesülnek, valószínűleg a Facebook sem lesz képes ellenszegülni a követelésnek.

(Reuters, Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.